FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijetado 21 sat.
ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je Hrvatska spremna pridonijeti pobošljanju obrambenih sposobnosti EU-a s oko 300 vojnika, koje će moći staviti na raspolaganje početkom sljedeće godine. "Mi smo u završnoj fazi izrade upitnika o doprinosu u poboljšanju vojnih sposobnosti EU-a, koji će im do kraja ovoga mjeseca biti dostavljen. Nakon analize u Ministarstvu obrane, Hrvatska će deklarirati kao svoj doprinos vojnim sposobnostima EU-a snage ukupne veličine od oko 300 vojnika - snage mehaniziranog pješaštva, specijalne postrojbe, vojnu policiju, inženjeriju, snage za razminiranje, snage za nuklearno-biološko-kemijsku zaštitu i medicinsku pomoć", izjavio je ministar Rončević nakon sastanka s ministarskom Trojkom EU-a u Bruxellesu.

BRUXELLES - Europska unija je u ponedjeljak u Bruxellesu izrazila razočaranje zbog neusvajanja ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini i pozvala vlasti u toj zemlji da nastavi s naporima na promjeni ustava, koje trebaju omogućiti funkcionalniju državu. "Vijeće je izrazilo žaljenje što Zastupnički dom Bosne i Hercegovine nije prihvatio ustavnu reformu. Vijeće je potaknulo vlasti u BiH da ne štede napora kako bi se nastavilo s procesom ustavne reforme s ciljem da građani BiH dobiju funkcionalnije državne strukture, koje mogu bolje ispunjavati europske standarde", kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova EU-a. U Europskoj uniji ističu da ustavne promjene u BiH nisu uvjet za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

BERLIN - Predsjednik srbijanske vlade Vojislav Koštunica izjavio je nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u ponedjeljak u Berlinu da Srbija želi surađivati s Haškim tribunalom te da su trenutni zastoji u suradnji "tehničke" prirode. "Politička volja za suradnju je prisutna, ali postoje neki tehnički problemi", rekao je Koštunica nakon susreta s Merkel te je dodao da je njemačkoj kancelarki objasnio da je uhićenje Ratka Mladića od "prioritetne važnosti za Beograd isto kao i nastavak pregovora s Europskom unijom o pridruživanju i stabilizaciji. Srbijanski premijer je izjavio da je njemačka strana pokazala "razumijevanje" za trenutačna pitanja važna za sudbinu Srbije i Crne Gore, posebice pitanja rješavanja statusa Kosova i predstojećeg referenduma o samostalnosti Crne Gore.

PODGORICA - Princ Nikola Petrović, praunuk crnogorskog kralja Nikole Prvog, pozvao je u ponedjeljak građane Crne Gore da glasuju za neovisnost te izrazio nadu da će dinastija Petrovića biti rehabilitirana. On je novinarima rekao da je došao u povijesnom trenutku, kada se odlučuje o neovisnosti Crne Gore, ne samo kao princ, nego i kao građanin Crne Gore da bi glasovao na referendumu. "U teškim trenucima u posljednjih 15 godina uvijek sam želio biti u Crnoj Gori. Nemam veliku moć pomoći Crnoj Gori, ali smatram da je moje prisustvo u Crnoj Gori kada ima poteškoća veoma važno", kazao je Petrović.

WASHINGTON - Sjedinjene Države će povući Libiju sa svog popisa država koje podržavaju terorizam i ponovno će uspostaviti pune diplomatske odnose s Tripolijem, objavila je u ponedjeljak američka državna tajnica. "Sretna sam što mogu objaviti da SAD nastavljaju pune diplomatske odnose s Libijom", izjavila je državna tajnica Condoleezza Rice u priopćenju. "SAD namjeravaju povući Libiju s popisa država koje podržavaju terorizam. Libija će također biti povučena s godišnjeg popisa SAD-a država koje ne surađuju u potpunosti u antiterorističkim naporima SAD-a", dodala je.

TRIPOLI/WASHINGTON - Službeni Tripoli je u ponedjeljak najavu Sjedinjenih Država o obnovi punih diplomatskih odnosa s Libijom i uklanjanje Libije s popisa zemalja koje podupiru terorizam nazvao okretanjem "nove stanice" u odnosima dviju zemalja. U prvoj reakciji ministar vanjskih poslova Abdel Rahman Chalgam je izjavio da Tripoli "s naklonošću prima vijest o potezu Washingtona". "To je nova stranica (između Washingtona i Tripolija) u interesu dvaju naroda", rekao je Chalgham.

ZAGREB - Europska unija je u ponedjeljak priopćila da je spremna s Iranom podijeliti najnapredniju civilnu nuklearnu tehnologiju ako ta zemlja nema drugih atomskih ambicija. Visoki predstavnik EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana je rekao da će planirana europska ponuda Iranu da obustavi osjetljive nuklearne aktivnosti ići dalje od paketa gospodarske, tehnološke i političke suradnje koju je Iran lani odbacio. Solana nije iznio daljnje pojedinosti. Sjedinjene Države su se načelno složile da EU iznese novu ponudu Iranu, ako će biti praćena UN-ovom rezolucijom koja otvara put možebitnom sankcijama u slučaju da Teheran ne zaustavi aktivnosti obogaćivanja urana. Iran je u ponedjeljak ponovio da će odbiti svaku europsku ponudu koja bi od Islamske republike tražila obustavu obogaćivanja urana.

SAO PAULO - U novim napadima organiziranog kriminala u državi Sao Paulo na jugoistoku Brazila na civilne i policijske ciljeve poginule su noću na ponedjeljak još 23 osobe, javio je radio CBN. S novim žrtvama broj poginulih u tri noći nasilja popeo se na 78, javlja agencija France presse. Napadi su počeli noću s petka na subotu kao odmazda nakon što je 765 zatvorenika prebačeno u strogo čuvani zatvor te su se proširili i na civilne ciljeve, objašnjavaju vlasti. Prema posljednjoj bilanci u nedjelju navečer je izvedeno 115 napada na policijske ciljeve u kojima je poginulo 55 osoba, od kojih 35 agenata snaga reda, a ranjene su 44 osobe, od kojih 38 policajaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙