FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Parlament Bosne i Hercegovine u utorak i srijedu odlučit će o tome hoće li stupiti na snagu izmjene Daytonskog ustava što su ih uz posredovanje američke administracije u ožujku dogovorili predsjednici sedam najutjecajnijih političkih stranaka iz te zemlje. O ustavnim amandmanima u utorak će odlučivati Zastupnički dom a dobiju li oni u ovom tijelu potrebnu natpolovičnu većinu glasova, u srijedu će se o njima očitovati i Dom naroda. Prema tvrdnjama političkih lidera u BiH, odnos snaga u Zastupničkom domu je manje-više poznat. U ovom trenutku svoj glas za amandmane navodno je spremno dati 27 od 42 zastupnika no lokalni mediji tvrde kako se još uvijek vodi ogorčena borba za jednog od tri zastupnika o kojima će ovisiti krajnji ishod glasovanja. Riječ je o Ibrahimu Đedoviću iz Demokratske narodne zajednice (DNZ) Fikreta Abdića, prebjegu iz Socijaldemokratske partije Seadu Avdići te Vlatki Komšić, jedinoj hrvatskoj zastupnici koja nije istupila iz kluba Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ).

KATMANDU - Stotine maoističkih pobunjenika napalo je grad u istočnom Nepalu i šest se sati borili sa sigurnosnim snagama, izvijestio je u ponedjeljak vladin službenik. Pobunjenici su napali policijsku postaju, administrativni pokrajinski ured, telekomunikacijski toranj i zatvor u Chautari, oko 100 kilometara istočno od glavnog grada. Komunikacijske veze s napadnutim gradom su prekinute. "Čini se da je riječ o većem napadu. No, još nisu poznati detalji", rekao je Reutersu službenik koji je želio ostati neimenovan. Do napada je došlo u vrijeme kad se nastavljaju ulični prosvjedi protiv apsolutizma kralja Gyanendre, koji je u veljači 2005. raspustio vladu i preuzeo sve ovlasti. Sadašnju krizu kralj je pokušao razriješiti prijedlogom da se održe izbori i da oporba predloži kandidata za premijera, no savez sedam stranaka je odbacio tu ponudu. Tijekom nereda i prosvjeda proteklih dana oko stotinu osoba je ozlijeđeno a najmanje ih je 12 izgubilo živote.

WASHINGTON/LOS ANGELES - Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger odazvao se pozivu kalifornijskih Hrvata i u nedjelju u Los Angelesu sudjelovao na Hrvatskoj proljetnoj večeri. Bilo je to prvi put u 150 godišnjoj povijesti Hrvata u Kaliforniji da je jedan guverner ove američke savezne države posjetio hrvatsku zajednicu, rekao je Hini Milan Vuković, predsjednik Hrvatske narodne udruge iz Losa Angelesa koja je organizirala večeru. Smisao ove večere bio je da kalifornijski Hrvati pruže političku i materijalnu potporu Schwarzeneggeru za izbore u studenom ove godine na kojima će on pokušati osvojiti i drugi mandat guvernera. Na večeri, na kojoj je najjeftinija ulaznica stajala 500 dolara, za Schwarzeneggerove izborne aktivnosti prikupljeno je oko 230.000 dolara, rekao je Vuković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙