FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Ozlju počela pokusna proizvodnja biodizela

Tvrtka "Modibit" danas je u svojempogonu u Ozlju počela pokusnu proizvodnju goriva biodizela na osnoviulja od uljane repice.

OZALJ, 15. svibnja 2006.(Hina) -

Tvrtka "Modibit" danas je u svojem pogonu u Ozlju počela pokusnu proizvodnju goriva biodizela na osnovi ulja od uljane repice.

Pokusna je proizvodnja preduvjet tehničkom pregledu, koji će ovisno o rezultatu te proizvodnje biti obavljen najvjerojatnije u lipnju, rekao je vlasnik tvornice Vlado Rožić.

Po očekivanjima ta će tvornica, kapaciteta 30.000 tona, proizvoditi 20-30.000 tona biodizela na godinu, rekao je Rožić dodajući da je u pogon uloženo oko osam milijuna eura.

"Pokusni će rad pokazati kojom ćemo brzinom napredovati do pune iskorištenosti pogona, izjavio je, istaknuvši da se pogon, kad jednom bude pušten u rad, više ne će gasiti, jer je to kontinuirana proizvodnja.

Za sada će sva proizvedena količina biodizela biti izvezena na austrijsko i talijansko tržište, rekao je Rožić, dodavši kako očekuje da će uskoro biodizel proizvoditi i za hrvatsko tržište.

Zemlje članice EU-a do 2020. trebaju 20 posto tradicionalnih goriva u prometu zamijeniti biogorivima (biodizel, bioetalnol, bioplin, biovodik i t.d.), a to je obveza i za zemlje kandidate za prijam u EU, među kojima je i Hrvatska.

(Hina) xvhor/bma

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙