FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: Vlada improvizira i glavinja, a ne rješava problem oko cijena nafte

ZAGREB, 27. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račanizjavio je da i današnjim mjerama kojima želi zaustaviti rast cijenanaftnih derivata Vlada pokazuje da se ne zna i ne može nositi s timproblemom, da ga želi riješiti tek improvizacijama i stihijski bezrazrađene strategije i analiza.
ZAGREB, 27. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je da i današnjim mjerama kojima želi zaustaviti rast cijena naftnih derivata Vlada pokazuje da se ne zna i ne može nositi s tim problemom, da ga želi riješiti tek improvizacijama i stihijski bez razrađene strategije i analiza.

"Nastavlja se improviziranje i glavinjanje Vlade", rekao je Račan na konferenciji za novinare, dodavši da će javnost posljedice Vladinog "slabog rada ili nerada" te "obmana i laži" uvidjeti tek naknadno.

"Neprihvatljiv je odnos Vlade prema ovom pitanju. Obmane i laži se nastavljaju, Vlada ne vlada situacijom, nastavlja improvizirati bez dobrih procjena i bez energetske strategije", dodao je.

Da Vlada po pitanju rasta cijena nafte ne zna kako pravodobno i kvalitetno reagirati Račan vidi i u tome što, kako kaže, premijer Ivo Sanader iz Hrvatske i inozemstva "naređuje ministrima i članovima Vlade da nešto naprave", a što, tvrdi, svjedoči o, "blago rečeno, neadekvatnom i nestručnom radu Vlade".

"Takva se Vlada ne može suočiti s problemom, a kamoli ga rješavati", ocijenio je.

SDP će, najavio je Račan, inzistirati na četiri zahtjeva, odnosno intervencije za koje, poduzme li ih Vlada, u toj stranci vjeruju da će zaustaviti ili barem ublažiti vrtoglavi rast cijena naftnih derivata.

Prva je uvođenje kvalitetnijeg sustava upravljanja trošarinama kako bi se one, po potrebi, mogle smanjivati, zatim brza i učinkovita modernizacija dvije hrvatske rafinerije te utvrđivanje odgovornosti zbog oklijevanja s modernizacijom.

Vlada bi, tvrdi Račan, što hitnije trebala izraditi energetsku strategiju kojom bi se, među ostalim, definirali i alternativni izvori energije poput biodizela te utvrdili poticaji za tvrtke i građane koji koriste takve energetske izvore.

Najbitnijim, pak, drži potrebu da Vlada intervenira u ekstra profit INA-e, odnosno oporezuje razliku u cijenama između domaće i nafte na svjetskom tržištu.

"Potrebno je izvršiti porezne intervencije u tako stvoren profit jer domaća nafta ne pripada Ini, Vladi ni Sanaderu, već građanima Hrvatske", rekao je Račan.

SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić kazao je da se ta razlika kreće oko 350 američkih dolara po toni nafte, a da Hrvatska godišnje proizvede oko 1,5 milijuna tona nafte.

Linić je nedostatnima ocijenio Vladine najave da će za deset lipa smanjiti trošarine za sve naftne derivate. To bi, kaže, bilo dostatno tek kada bi se trošarine u tom iznosu smanjile na prošlotjedne, niže cijene.

Vlada bi, ističe, trošarine trebala smanjiti za 40 lipa, a manjak u proračunu nadoknaditi boljom naplatom poreza i, u tom smislu, učinkovitijom borbom protiv sive ekonomije.

Za Vladine najave da će tražiti odgovornost zbog toga što je Ina, kako je danas izjavio Sanader, neopravdano i nedopustivo visoko digla cijene benzina, Račan kaže da će mu biti žao ako cijela priča završi smjenom u Upravi Ine.

"Nećemo inzistirati na pojedinačnim sankcijama, nego na generalnoj odgovornosti Vlade", poručio je Račan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙