FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nadzor nad Miloševićem otežan - nezavisna istraga

ZAGREB/DEN HAAG, 15. svibnja 2006. (Hina) - Nadzor SlobodanaMiloševića u zatvoru Haškog tribunala (ICTY), gdje je preminuo 11. ožujka, bio je otežan i to zbog brojnih posjeta koje je primao, stojiu izvješću koje su pod pokroviteljstvom švedske vlade sastavilinezavisni stručnjaci, doznaje se u ponedjeljak iz priopćenja suda uHagu.
ZAGREB/DEN HAAG, 15. svibnja 2006. (Hina) - Nadzor Slobodana Miloševića u zatvoru Haškog tribunala (ICTY), gdje je preminuo 11. ožujka, bio je otežan i to zbog brojnih posjeta koje je primao, stoji u izvješću koje su pod pokroviteljstvom švedske vlade sastavili nezavisni stručnjaci, doznaje se u ponedjeljak iz priopćenja suda u Hagu.

ICTY je zatražio nezavisnu inspekciju kako bi pridonio transparentnosti o pritvorskoj jedinici u Scheveningenu u kojoj je Milošević boravio, jer su se nakon njegove smrti u medijima pojavila izvješća o prisutnosti alkohola i lijekova koji mu nizozemski liječnici nisu prepisali.

"U jednom iznimnom slučaju, pritvoreniku je bilo omogućeno da sam vodi vlastitu obranu, što podrazumijeva puno vanjskih kontakata i velik broj posjeta", piše u izvješću skupine neovisnih stručnjaka.

"Posljedice toga su da je bilo vrlo teško održati zadovoljavajuću kontrolu nad posjetama i telefonskim razgovorima", dodaje se u izvješću stručnjaka.

Miloševićevo se u tome izvješću švedskih stručnjaka datiranom s 4. svibnjom ne spominje ali je on jedini optuženik koji se branio sam.

Prilikom inspekcije pritvorske jedinice, stručnjacima je bio omogućen uvid u uvjete života pritvorenika, sigurnosna pitanja, zdravstvena pitanja, a obavljeni su i neometani razgovori s ostalim pritvorenicima.

ICTY je ranije priznao da su u Miloševićevoj ćeliji pronađena nedozvoljena sredstva i tada je objavio da su poduzete neophodne mjere da se nešto slično ne ponovi. Sud, međutim, nije naveo prirodu tih mjera.

Milošević, koji je patio od "više kardioloških poremećaja", preminuo je "prirodnom smrću", zaključilo je početkom travnja nizozemsko tužiteljstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙