FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Brazilu pronađen "amazonski Stonehenge"

RIO DE JANEIRO, 14. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Arheolozi su ubrazilskom dijelu bazena Amazone, blizu Francuske Gvajane, otkrilipretkolonijalni astrološki opservatorij star možda i 2.000 godina.
RIO DE JANEIRO, 14. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Arheolozi su u brazilskom dijelu bazena Amazone, blizu Francuske Gvajane, otkrili pretkolonijalni astrološki opservatorij star možda i 2.000 godina.

"Samo je društvo sa složenom kulturom moglo izgraditi ovakav spomenik", kazala je arheologinja Mariana Petry Cabral s Instituta Ampala za znanstveno i tehnološko istraživanje.

Opservatorij je izgrađen od 127 blokova granita od kojih je svaki visok tri metra i razmješten ravnomjerno u krugovima na otvorenom polju, dodala je.

Cabral je kazala i kako mjesto nalikuje hramu koji je mogao biti korišten kao opservatorij jer su blokovi razmješteni tako da označavaju zimski solsticij. U prosincu put Sunca omogućuje zrakama da prolaze kroz rupu na jednom od blokova što je vjerojatno pomagalo u računanju poljoprivrednih aktivnosti i vjerskim ritualima.

Teško je odrediti starost blokova, no, prema keramičkim fragmentima pronađenim u blizini, arheolozi smatraju da je opservatorij star između 500 i 2.000 godina.

Ovaj se lokalitet nalazi u Calcoeneu, 390 kilometara od Macape, glavnog grada države Amapa, u blizini s granice Brazila i Francuske Gvajane.

Arheolozi kažu i da ovo otkriće sadržava misterije slične onima u Stonehengeu u Engleskoj, još jednom spomeniku sastavljenom od velikog kamenja čija je svrha također nejasna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙