FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o zločinu na Ovčari

VINKOVCI, 13. svibnja 2006. (Hina) - Tematski skup "Koliko jedostignuta pravda" održan je danas u kino-dvorani u vukovarskojčetvrti Borovo naselje u organizaciji Udruge roditelja i obiteljizarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarskemajke" i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskihbanitelja.
VINKOVCI, 13. svibnja 2006. (Hina) - Tematski skup "Koliko je dostignuta pravda" održan je danas u kino-dvorani u vukovarskoj četvrti Borovo naselje u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih banitelja.

Povod održavanju skupa bio je u prosincu prošle godine završeni sudski proces koji se na Okružnom sudu u Beogradu vodio protiv 16 optuženka optuženih da su 20. studenoga 1991., nakon što su Vukovar 18. studenoga zauzele nekadašnja JNA i srpske paravojne postrojbe, odveli iz vukovarske Opće bolnice 200 ranjenika i civila te ih ubili na Ovčari.

Posmrtni ostaci ubijenih ekshumirani su 1996. godine iz masovne grobnice na Ovčari a do danas je utvrđen indentitet 192 žrtve, podsjetio je pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pukovnik Ivan Grujić.

Također je ustvrdio kako zločin na Ovčari nije bio pojedinačni incident kakvoga se pokušalo prikazati u optužnici sa beogradskog suđenja, već dio sustavnog i organiziranog nasilja s ciljem etničkog čišćenja pojedinih dijelova Hrvatske.

Prema njegovu mišljenju da bi se dobio odgovor na pitanje je li u slučaju zločina na Ovčari pravda zadovoljena, mora se sačekati završetak postupka koji se protiv trojice zapovjednika nekadašnje JNA Veselina Šljivančanina, Mile Mrkšića i Miroslava Radića vodi pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu te vidjeti hoće li i kada doći do uhićena i preostalih optuženika za zločin na Ovčari.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt ustvrdila je kako pravda u slučaju stradanja Vukovara i Vukovaraca u Domovinskom ratu nikada neće biti zadovoljena.

Ona međutim očekuje kako će srpsko pravosuđe nastaviti sa progonom osoba optuženih za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

"Ono što se Vukovaru dogodilo u agresiji treba biti opomena za budućnost. Takvo razaranje i destrukcija su nakon II. svjetskog rata viđeni jedino u Vukovaru, a potom i u Srebrenici", ocijenila je Vesna Škare Ožbolt.

Prema mišljenju direktorice nevladine organizacije Fonda za humanitarna prava iz Beograda Nataše Kandić nakon suđenja koje je održano u Beogradu za Ovčaru, mnogi građani Srbije ostali su zatečeni onime što su čuli i vidjeli tijekom tog sudskog postupka.

"Imali smo 13 godina službene i medijske šutnje o tome što se u stvari dogodilo na Ovčari", rekla je Kandić ocjenjujući kao je vrlo bitno "da žrtve Ovčare budu priznate i od strane koja je odgovorna za zločine".

Okruglom stolu nazočni su bili i odvjetnici koji su u postupku za Ovčaru koji je održan na Okružnom sudu u Beogradu branili žrtve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙