FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo obrane BiH: Prodaja oružja Iraku bila je zakonita

SARAJEVO, 10. svibnja 2006. (Hina) - Ministar obrane Bosne iHercegovine Nikola Radovanović potvrdio je u srijedu da je iz BiHizvezeno oružje za Irak no pri tom je ustvrdio da je riječ o zakonitojprodaji oružja i streljiva za potrebe iračkih vojnih snaga.
SARAJEVO, 10. svibnja 2006. (Hina) - Ministar obrane Bosne i Hercegovine Nikola Radovanović potvrdio je u srijedu da je iz BiH izvezeno oružje za Irak no pri tom je ustvrdio da je riječ o zakonitoj prodaji oružja i streljiva za potrebe iračkih vojnih snaga.

Komentirajući u Sarajevu izvješće oganizacije Amnesty International o navodnom ilegalnom prebacivanju oružja u Irak, Radovanović je potvrdio da je u proteklih godinu dana toj zemlji BiH prodala nešto manje od 200 tisuća komada pješačkog oružja i 28 milijuna komada pripadajućeg streljiva.

"Prodaja je izvršena po procedurama predviđenim zakonom", kazao je Radovanović istaknuvši da je riječ o potpuno legitimnoj transakciji.

"Ja ne mogu komentirati pretpostavke je li to završilo u pravim rukama", kazao je ministar obrane BiH.

Ministarstvo obrane BiH tijekom dana je objavilo i priopćenje u kojemu se, uz ponavljanje Radovanovićevih podataka o oružju prodanom Iraku, navodi da je taj posao realiziran sukladno važećim zakonima u BiH i pod nadzorom nekadašnjeg SFOR-a odnosno sadašnjeg EUFOR-a.

"Poznato je da nad poslovima uvoza i izvoza naoružanja i vojne opreme kontrolu obavlja Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo obrane daju suglasnost sukladno svojim ovlastima", stoji u priopćenju.

Iz Ministarstva obrane BiH također su istaknuli da su u posljednjih nekoliko godina značajno poboljšani mehanizmi kontrole uvoza i izvoza naoružanja i vojne opreme čime su bitno sužene mogućnosti zloporabe odnosno protuzakonitog prometa naoružanjem i vojnom opremom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙