FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomirba Poljske i Ukrajine

PAWLOKOMA, 13. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Predsjednici Poljske iUkrajine u subotu su zajedno molili na mjestu poljskog pokoljaUkrajinaca 1945. i obećali prevladati svoju sukobima pogođenuprošlost kako bi gradili sve bolje veze.
PAWLOKOMA, 13. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Predsjednici Poljske i Ukrajine u subotu su zajedno molili na mjestu poljskog pokolja Ukrajinaca 1945. i obećali prevladati svoju sukobima pogođenu prošlost kako bi gradili sve bolje veze.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko i njegov poljski kolega Lech Kaczynski susreli su se Pawlokomi gdje je u ožujku 1945. postrojba poljske vojske ubila oko 360 Ukrajinaca među kojima je bilo žena i djece. Pokolj je bio odmazda za ubojstvo 11 Poljaka koje su pogubili ukrajinski nacionalisti.

Kaczynski je rekao kako Poljaci i Ukrajinci trebaju prevladati prošlost tako da ne skrivaju istinu. "Mi moramo otvoreno govoriti o bolnoj prošlosti i razviti jedinstvenu ocjenu svih bolnih tragedija na obje strane. Ne možemo promijeniti prošlost ali je možemo spriječiti da određuje budućnost", rekao je Kaczynski na skupu povodom otkrivanja spomenika ukrajinskim žrtvama.

U svom obraćanju Juščenko je rekao: "Put prema pomirbi je težak ali sam uvjeren da samo snažni mogu oprostiti". "Izabrali smo put razumijevanja i na njemu poduzeli više koraka. To je jedini put koji može osigurati buduće perspektive naše dvije nacije", rekao je ukrajinski predsjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙