FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovačka postaje partner u projektu naftovoda Odessa-Brody-Plock

BRATISLAVA, 21. travnja 2006. (Hina/TASR) - Slovačka će sudjelovati uprojektu izgradnje naftovoda na pravcu Odessa-Brody-Plock, o čemu jedogovor postignut između predstavnika Europske unije, Ukrajine iPoljske na sastanku stručne radne skupine u slovačkoj prijestolnici.
BRATISLAVA, 21. travnja 2006. (Hina/TASR) - Slovačka će sudjelovati u projektu izgradnje naftovoda na pravcu Odessa-Brody-Plock, o čemu je dogovor postignut između predstavnika Europske unije, Ukrajine i Poljske na sastanku stručne radne skupine u slovačkoj prijestolnici.

Projekt je proširen zbog opcije transfera nafte iz Ukrajine preko Slovačke u češku rafineriju putem naftovoda Druzba. Očekuje se da će, nakon što se provede stručna analiza, preko Slovačke mjesečno transportirati oko 600.000 tona lagane nafte, odnosno tri milijuna tona godišnje.

Slovački sustav naftovoda trenutno je opremljen za transport samo jedne vrste nafte, no postoje planovi da se učine prilagodbe. "Dogovoreno je da Transpetrol pripremi investicijski plan za transport drugih vrsta nafte", kazao je poslovni direktor Transpetrola Martin Zlocha.

Projekt transporta lagane nafte iz Ukrajine u zapadnu Europu realizirat će se kroz nekoliko godina. Diversifikacija naftnih isporuka postala je glavnim težištem rasprave unutar Europske komisije.

"Glavni je cilj smanjiti ovisnost europskih zemalja o energetskoj opskrbi kroz povećanje izvora nafte putem akvizicija onih alternativnih ili dopunskih", kazala je slovačka ministrica gospodarstva Adriana Vanova.

Vanova je dodala da je Slovačka izrazila svoju podršku za projekt naftovoda u kojem sudjeluju EU, Ukrajina i Poljska. Po njezinim riječima, taj projekt je tehnički i financijski zahtjevan, a konačni krajnji rok za njegov dovršetak još nije određen. Pretpostavlja se da će biti moguć za primjenu kroz nekoliko godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙