FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina obilježava 20. godišnjicu Černobila

KIJEV/MINSK, 26. travnja 2006. (Hina/dpa) - Ukrajina u srijeduskupovima sjećanja širom zemlje obilježava 20-tu godišnjicučernobilske katastrofe, a na samom mjestu nekadašnje nuklearneelektrane organizirano je cjelonoćno bdjenje sa svijećama.
KIJEV/MINSK, 26. travnja 2006. (Hina/dpa) - Ukrajina u srijedu skupovima sjećanja širom zemlje obilježava 20-tu godišnjicu černobilske katastrofe, a na samom mjestu nekadašnje nuklearne elektrane organizirano je cjelonoćno bdjenje sa svijećama.

Reaktor u nuklearnoj elektrani u sjevernoj Ukrajini, u blizini granice s Bjelorusijom, doslovce se rastalio 26. travnja 1986., nakon čega je iz njega izišla smrtonosna doza radijacije. U toj do sada najvećoj nuklearnoj katastrofi radijacijom je onečišćeno područje veličine Luxembourga iz kojeg je evakuirano nekoliko stotina tisuća ljudi. Na mjesto katastrofe bi trebao stići i predsjednik Viktor Juščenko.

U nuklearki je još uvijek uposleno oko 3.000 radnika koji motre sigurnosnu opremu i bunker sagrađen oko ostataka reaktora. Radioaktivna prašina iz Černobila proširila se cijelom Europom, od Skandinavije do Balkana, ali najgore je, zbog sjevernih vjetrova koji su puhali u to vrijeme, prošla susjedna Bjelorusija.

Procjene o broju poginulih u trenutku nesreće i odmah nakon nje kreću se od 3.000 do 100.000. Vlasti u Ukrajini i Bjerolusiji procjenjuju da od posljedica radijacije ozbiljne zdravstvene probleme danas trpi oko pet milijuna ljudi.

Više od 9.000 kvadratnih kilometara teritorija u obje zemlje još uvijek je zagađeno radijacijom, zbog čega će taj prostor dugo biti nepogodan za ljudski boravak. Izotopi cezija i stroncija ostat će aktivni i opasni i u narednih 200 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙