FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska i UniCredit finalizirali sporazum o fuziji banaka

VARŠAVA, 19. travnja 2006. (Hina/Dpa) - Nova članica Europske unijePoljska i talijanski bankarski div UniCredit finalizirali su u srijeduu poljskoj prijestolnici sporazum kojim se okončava višemjesečni sporoko fuzije dviju poljskih banaka u većinskom vlasništvu UniCredita.
VARŠAVA, 19. travnja 2006. (Hina/Dpa) - Nova članica Europske unije Poljska i talijanski bankarski div UniCredit finalizirali su u srijedu u poljskoj prijestolnici sporazum kojim se okončava višemjesečni spor oko fuzije dviju poljskih banaka u većinskom vlasništvu UniCredita.

"Posebno smo sretni što smo postigli taj sporazum i nadamo se da će služiti našem bankarskom sektoru", kazao je ministar poljskog ministarstva financija Wojciech Jasinski.

Prema postignutom sporazumu, UniCredit će spojiti 280 podružnica BPH banke s bankom Pekao, najvećom poljskom bankom, koja je u većinskom vlasništvu talijanskog bankarskog diva.

No, u skladu sa zahtjevima poljske vlade, UniCredit će prodati preostalih 200 samostalnih jedinica banke BPH drugom ulagaču kako bi ta banka ostala igračem u poljskom bankarskom sektoru.

"Shvaćajući koncept i posljedice toga sporazuma obvezali smo se da ćemo učiniti tako u interesu svih naših klijenata, zaposlenika, zajednice te naših dioničara", kazao je dužnosnik UniCredita Andrea Moneta na svečanosti potpisivanja sporazuma u srijedu u Varšavi.

Dodao je da talijanski bankari vjeruju u veliki potencijal poljskog financijskog tržišta u razvoju.

Poljski premijer Kazimierz Marcinkiewicz i čelnik UniCredita Alessandro Profumo inicirali su nacrt sporazuma 5. travnja nakon intenzivnih pregovora.

Poljska je pokušala spriječiti UniCreditove planove na fuzioniranju dviju banaka kako bi se stvorila najveća poljska bankarska grupa, tvrdeći da su Talijani pristali da neće kupovati konkurente Pekao-a poput banke BPH u privatizacijskom ugovoru iz 1999.

Klauzula o zaštiti tržišne utakmice stavljena je u ugovor o privatizaciji Pekaoa kako bi se štitila konkurencija ključna za zdravi razvoj poljskog mladog i brzorastućeg bankarskog sektora.

Poljska nastojanja na sprečavanju UniCreditovih planova o fuziji Pekao i BPH postala su ranije ove godine jednom od najvećih kontroverzi u 25-članoj EU. UniCredit je kupio većinski udjel u BPH u sklopu svojeg prošlogodišnjeg preuzimanja njemačkog bankarskog diva HVB.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙