FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura premašio 1,29 dolara

LONDON, 12. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u petak je nasvjetskim deviznim tržištima po prvi put u proteklih godinu danapremašio 1,29 dolara dok ulagači čekaju na podatak ovanjskotrgovinskom deficitu SAD-a koji bi mogao ponovno potaknutizabrinutosti oko strukturalnih manjkova najvećeg svjetskoggospodarstva.
LONDON, 12. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u petak je na svjetskim deviznim tržištima po prvi put u proteklih godinu dana premašio 1,29 dolara dok ulagači čekaju na podatak o vanjskotrgovinskom deficitu SAD-a koji bi mogao ponovno potaknuti zabrinutosti oko strukturalnih manjkova najvećeg svjetskog gospodarstva.

Tečaj eura ojačao je do podneva 1,5 posto prema dolaru, na 1,2896 dolara, a u jednom trenutku dosegnuo je i 1,2907 dolara. Američka valuta potonula je i za više od dva posto prema švicarskom franku, pa stoji 1,2040 franaka - najniže u zadnjih godinu dana. Britanska funta poskupjela je 1,8 posto, na 1,892 dolara. Japanski jen ojačao je 1,5 posto, na 109,62 jena za dolar.

Podatak o američkoj maloprodaji u travnju ukazao je na iznenađujuće mali porast prometa, što je povećalo očekivanja da će američka središnja banka Fed uskoro predahnuti u svojoj dvogodišnjoj kampanji podizanja kamatnih stopa.

Sada ulagači nestrpljivo iščekuju podatak o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni, očekujući blago povećanje deficita. Predviđaju da će u ožujku jaz u trgovinskoj razmjeni sa svijetom dosegnuti 67 milijardi dolara, nakon 65,74 milijardi u mjesecu ranije.

"Euro polako ide prema razini od 1,3 dolara. Trenutno ulagači očekuju povećanje američkog vanjskotrgovinskog manjka a ojačale zabrinutosti oko strukturalnih manjkova ne podržavaju tečaj dolara", rekao je Antje Praefcke, valutni strateg pri Commerzbanci u Frankfurtu. "Postoji blaga neizvjesnost oko toga što će Fed učiniti u lipnju. Tržište misli da će sada pauzirati s podizanjem kamatnih stopa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙