FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić primio izaslanstvo HSLS-a

ZAGREB, 11. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićprimio je izaslanstvo Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) načelu s predsjednicom Đurđom Adlešić koje ga je upoznalo s prijedlogomZakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojeg je u saborskuproceduru uputila zastupnica Adlešić, priopćeno je danas iz UredaPredsjednika.
ZAGREB, 11. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je izaslanstvo Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) na čelu s predsjednicom Đurđom Adlešić koje ga je upoznalo s prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojeg je u saborsku proceduru uputila zastupnica Adlešić, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika.

Cilj zakona je reguliranje rada nedjeljom i praznicima, ali uz zadržavanje razine zaposlenosti kako ne bi došlo do otpuštanja velikog broja radnika, kao i pooštravanje inspekcijskog nadzora poslodavaca, stoji u priopćenju.

Predloženim izmjenama i dopunama, naglasili su, dopunjavaju se postojeće odredbe o zaštiti dostojanstva radnika i zabranjuju svi oblici vrijeđanja i omalovažavanja. Uvodi se i odredba po kojoj se rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je Zakonom propisano da je neradni, može uvesti samo u slučaju da su razlozi, način i uvjeti za njegovo uvođenje regulirani Kolektivnim ugovorom potpisanim sa sindikatom. Zabranjuje se rad nedjeljom roditelju s djetetom do tri godine starosti, samohranom roditelju s djetetom do šest godina starosti te trajno - roditelju djeteta s težim smetnjama u razvoju. Ove kategorije roditelja, naglasili su, mogle bi raditi samo uz vlastitu pismenu suglasnost. Ovim izmjenama predlažu se i uvjeti razloga za otkaz, kao i obvezni inspekcijski nadzori te povećanje kazne za poslodavca koji krši odredbe Zakona o radu, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Mesić je podržao prijedlog, ponovno naglašavajući kako ne treba zabranjivati rad nedjeljom, ali i taj rad treba adekvatno platiti te zaštititi radnike koji rade nedjeljom.

U izaslanstvu HSLS-a, uz predsjednicu Đurđu Adlešić bili su Zlatko Kramarić, zamjenik predsjednice te Hrvoje Vojković, potpredsjednik HSLS-a, stoji u priopćenju Ureda Predsjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙