FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đ. Adlešić primila članice Odbora za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta

ZAGREB, 20. travnja (Hina) - Potpredsjednica Hrvatskog sabora ĐurđaAdlešić primila je danas članice Odbora za ravnopravnost spolovaEuropskog parlamenta koje su izrazile mišljenje da je Hrvatskanapravila veliki iskorak po pitanju spolne ravnopravnosti koja,suglasne su, treba biti ugrađena u sva pregovaračka poglavlja s EU.
ZAGREB, 20. travnja (Hina) - Potpredsjednica Hrvatskog sabora Đurđa Adlešić primila je danas članice Odbora za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta koje su izrazile mišljenje da je Hrvatska napravila veliki iskorak po pitanju spolne ravnopravnosti koja, suglasne su, treba biti ugrađena u sva pregovaračka poglavlja s EU.

Članice Odbora, predvođene predsjednicom Anom Zaborskom, u jednosatnom su razgovoru postavile niz pitanja, a prevladavalo je ono misli li Hrvatska u pregovorima s EU inzistirati na većoj zaštiti žena na tržištu rada, budući da su žene u Uniji u radnom zakonodavstvu izjednačene s muškarcima.

Đurđa Adlešić iznijela je osobni stav da bi hrvatske žene trebale biti pozitivno diskriminirane - one s malom i djecom s poteškoćama u razvoju te samohrane majke -, barem određeno vrijeme dok se državna i lokalna vlast ne osposobi za adekvatnu brigu o djeci dok su njihove majke na poslu i nakon njega.

Istaknula je, naime, da su vrtići koji rade u dvije smjene u Hrvatskoj još uvijek rijetkost, da je stoga majke s malom djecom i samohrane majke nužno osloboditi prekovremenog rada.

Jasno joj je, kaže, da bi hrvatske žene ulaskom u EU zbog toga bile teže zapošljive, ali smatra da im treba izaći u susret te pregovore uskladiti u tom smislu.

Napomenula je da je iza Hrvatske teško razdoblje rata i obnove, da su veliki teret toga snosile upravo žene kojih je u ukupnom broju nezaposlenih više nego muškaraca, a posebno su, kaže, pogođene žene starije od 45 godina koje su postale vrlo teško zapošljiva radna snaga.

Vlada stoga, tvrdi Adlešić, nizom programa želi stimulirati zapošljavanje tih žena, te promijeniti praksu da su muškarci u pravilu na bolje plaćenim radnim mjestima od žena.

Istaknula je da je Hrvatska učinila veliki iskorak što se tiče kažnjavanja nasilja u obitelji, a činjenicu da policija bilježi više prijava za obiteljsko nasilje tumači većom edukacijom žena koje sve češće prijavljuju nasilje, a sustav kažnjava nasilnike.

Vlada, dodala je Adlešić, provodi i posebne programe za suzbijanje trgovine ženama i djecom te u tom području intenzivno surađuje s drugim europskim državama.

Izvijestila je da je prije desetak godina u Hrvatskom saboru sjedilo samo pet posto žena, a danas 21 posto - 32 zastupnice, da su od pet potpredsjednika Sabora dvije žene, da je pet žena na čelu saborskih odbora.

Članice Odbora za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta potom su razgovarale i s članovima istoimenog odbora Hrvatskog sabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙