FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSLS: rada nedjeljom osloboditi samohrane i roditelje s malom djecom

ZAGREB, 19. travnja 2006. (Hina) - HSLS je inicirao izmjene Zakona oradu kojima se, prije svega, rada nedjeljom želi osloboditi samohranei roditelje male djece te djece s teškoćama u razvoju, kao i zabranitivrijeđanje i omalovažavanje radnika.
ZAGREB, 19. travnja 2006. (Hina) - HSLS je inicirao izmjene Zakona o radu kojima se, prije svega, rada nedjeljom želi osloboditi samohrane i roditelje male djece te djece s teškoćama u razvoju, kao i zabraniti vrijeđanje i omalovažavanje radnika.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić na današnjoj je konferenciji za novinare kazala da se spomenute zakonske izmjene predlažu zbog učinkovitije primjene Zakona o trgovini, odnosno da se prekovremeni rad (nedjeljom i blagdanima) ne zabranjuje, već da se adekvatno plati, kao i da se najstrože zabrani kršenje radničkih prava.

U tom smislu, HSLS predlaže da se u Zakon o radu uvede odredba kojom se zabranjuje vrijeđanje i omalovažavanje radnika, tzv. mobing, od strane poslodavaca i nadređenih osoba.

"Radnice su danas zaštićene samo od seksualnog uznemiravanja", rekla je Adlešić.

Zakonskim izmjenama uvela bi se i odredba po kojoj bi majke djeteta do tri godine, samohrani roditelji do šest godina starosti djeteta te roditelji djece s teškoćama u razvoju, bili oslobođeni rada nedjeljom.

HSLS predlaže i uvođenje mandatnih kazni, odnosno izricanje kazni na 'licu mjesta' za poslodavce koji krše radnička prava, a jedna od najstrožih kazni bila bi zatvaranje trgovine ili tvrtke na 30 dana. U tom roku radnicima se ne bi smio davati otkaz.

Pooštrile bi se kazne, te uvela obveza da inspektori rada dva puta godišnje obilaze trgovine. Adlešić je kazala da su u tijeku razgovori s Vladom oko tih zakonskih izmjena, na kojima će HSLS, istaknula je, inzistirati.

Izvijestila je da je primila pismo čelnice liberala (ELDR) u Europskom parlamentu Annemie Neyts-Uyttebroeck, u kojemu kaže da ELDR snažno zagovara proširenje EU i da Hrvatska što prije postane članica Unije, te najavljuje da će u tom smislu koristiti bliske kontakte s povjerenikom za proširenje EU Ohliem Rehnom.

Čelnica europskih liberala najavila je i skori posjet Hrvatskoj, odnosno HSLS-u.

Đurđa Adlešić ocijenila je da će koalicijske vlasti koje se slažu nakon nedavnih izvanrednih lokalnih izbora, posebno ona u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, biti "još sramnije nego one do sada".

"Opet će biti nevjerojatne trgovine, Jamba će kontrolirati Račan. To će biti svakako zanimljivo vidjeti tko će koga i kako kontrolirati", kazala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙