FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: otkriven spomenik Arbanasima

ZADAR, 10. svibnja 2006. (Hina) - U zadarskoj četvrti Arbanasimapopodne je svečano otkriven spomenik podignut u povodu 280. obljetnicedolaska Arbanasa u Zadar, u slavu svim Arbanasima i župljanima palimaza domovinu.
ZADAR, 10. svibnja 2006. (Hina) - U zadarskoj četvrti Arbanasima popodne je svečano otkriven spomenik podignut u povodu 280. obljetnice dolaska Arbanasa u Zadar, u slavu svim Arbanasima i župljanima palima za domovinu.

Na Trgu Gospe Loretske, pred oko tisuću stanovnika te četvrti i brojnih gostiju, spomenik su otkrili ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i zadarski dožupan Danijel Kotlar, a blagoslovio ga je zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa.

Višemetarski spomenik djelo je akademskoga kipara Ante Jurkića iz Zagreba. Predstavlja figure zadarskih Arbanasa, na vrhu su polja hrvatskoga grba, križ i lik Gospe Loretske.

"To je spomenik našim predcima, spomenik Katoličkoj crkvi i spomenik našoj domovini Hrvatskoj, kao i svima koji su dali život za Hrvatsku", rekao je ministar Kalmeta. Čim su došli u Hrvatsku i Zadar, kad ih je prihvatio i prigrlio nadbiskup Vicko Zmajević, Arbanasi su postali sastavnim dijelom hrvatskoga identiteta, kazao je, među ostalim, ministar Kalmeta.

Svečanosti otkrivanja spomenika osim brojnih gostiju nazočili su i ministrica pravosuđa Ana Lovrin, saborski zastupnik Tonči Tadić i svi čelnici Zadarske županije, grada Zadra i ostalih gradova i općina u Zadarskoj županiji.

U sklopu svečanosti u crkvi Gospe Loretske misu je služio nadbiskup Prenđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙