FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Uoči suđenja šestorici Hrvata iz BiH brojna otvorena pitanja

ZAGREB/DEN HAAG, 12. travnja (Hina) - Posljednja statusnakonferencija prije početka suđenja šestorici bivših političkih ivojnih čelnika tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne (HR HB) predHaškim sudom (ICTY), zakazanog za 24. travnja, u srijedu je bilaposvećena otvorenim problemima s kojima se ulazi u proces kao što sudugo suđenje, veliki broj svjedoka i vrijeme za optužbu i obranu.
ZAGREB/DEN HAAG, 12. travnja (Hina) - Posljednja statusna konferencija prije početka suđenja šestorici bivših političkih i vojnih čelnika tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne (HR HB) pred Haškim sudom (ICTY), zakazanog za 24. travnja, u srijedu je bila posvećena otvorenim problemima s kojima se ulazi u proces kao što su dugo suđenje, veliki broj svjedoka i vrijeme za optužbu i obranu.

Predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti ranije je zatražio da glavna tužiteljica Carla del Ponte na današnjoj sjednici objasni kako optužba planira dovršiti suđenje bivšem premijeru HR HB Jadranku Prliću i ostalima u rokovima zadanim "izlaznom strategijom ICTY-a" uz najavljenih 400 svjedoka i 10.000 dokaza.

Del Ponte se ispričala zbog nedolaska zbog obveza vezanih uz posjet ICTY-u glavnog tajnika UN-a Kofi Annana, a predmetni tužitelj Kenneth Scott je ostao pri optužnici i svjedocima podsjetivši da je bivši predsjednik suda Theodor Meron u izvješću Vijeću sigurnosti UN kao rok za dovršetak suđenja naznačio kraj 2009., a ne kraj 2008. godine, određen "izlaznom strategijom".

Branitelji šestorice optuženih zatražili su pak da svaki od njih za protuispitivanje svjedoka optužbe ima na raspolaganju onoliko vremena koliko je potrošio tužitelj za glavno ispitivanje.

Tužitelj Scott je najavio kako će za svakog svjedoka trebati u prosjeku 2 do 3 sata, što bi značilo još 12 do 18 sati za obranu.

Tijekom rasprave, koja se velikim dijelom odvijala na zatvorenoj sjednici, branitelji su se suglasili kako će kriteriji za duljinu protuispitivanja biti "relevantnost i izbjegavanje ponavljanja".

"Glavni kriterij mora biti relevantnost i neponavljanje", kazali su branitelji zapovjednika HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, odvjetnici Božidar Kovačić i Vesna Alaburić.

Prlićev branitelj Michael Karnavas i ostali odvjetnici zatražili su da im obrana pravodobno dostavi popis svjedoka i dokaza koja namjerava izvoditi, kako bi se stigli pripremiti. Posebno su tražili sve raspoložive materijale o Ivici Rajiću, kojeg su označili kao ključnog svjedoka.

Rajić, bivši zapovjednik HVO-a u Kiseljaku, priznao je krivnju i bit će svjedok-pokajnik.

Tužitelj Scott kazao je da je imena prvih šest svjedoka već dostavio i da će prvi biti vezan uz ratna zbivanja u Stolcu.

Na sjednici je najavljeno da će uvodna riječ optužbe trajati oko dan i pol, te da nitko od branitelja ili optuženih ne želi na početku suđenja iznositi uvodnu riječ, osim generala Praljka, koji je za to zatražio šest sati.

Sudac Antonetti je izrazio čuđenje zbog tog zahtjeva, ocjenivši kako je šest sati predugo, te ostavio odluku za predraspravnu konfrenciju uoči početka suđenja.

Na toj će se konferenciji govoriti i o drugim otvorenim pitanjima, uključujući i ono vezano uz nespremnost optuženog Valentina Čorića da ga i dalje zastupa odvjetnik Tomislav Jonjić, najavio je sudac.

"Ja sam se suglasio sa zahtjevom klijenta. Nije moguće i ne želim sudjelovati u obrani gdje nema povjerenja između mene i klijenta, no Tajništvo ICTY-a mi ne dopušta izaći. O tome će se raspravljati uoči suđenja", izjavio je Jonjić u telefonskom razgovoru.

Bivši premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Čorić, upravitelj zatvora i logora HVO-a Berislav Pušić i generali Praljak i Petković, optuženi su za ratne zločine nad bošnjačkim civilima počinjene tijekom etničkog čišćenja teritorija HR HB 1992-94.

Dobrovoljno su se predali 5. travnja 2004., na prvom pojavljivanju odbacili su optužbe, a na privremenoj slobodi su od 9. rujna 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙