FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podgorica: Manjine za samostalnu Crnu Gore

Podgorica: Manjine za samostalnu Crnu GorePODGORICA, 5. svibnja 2006. (Hina) - Uoči referenduma o državnomstatusu Crne Gore, koji će se održati 21. svibnja, ispitivanja javnogmnijenja i izjave predstavnika nacionalnih manjina pokazuju da će semuslimani-Bošnjaci, Albanci, Hrvati i drugi predstavnici manjina, kojičine četvrtinu birača, izjasniti za samostalnu i suverenu Crnu Goru.
PODGORICA, 5. svibnja 2006. (Hina) - Uoči referenduma o državnom statusu Crne Gore, koji će se održati 21. svibnja, ispitivanja javnog mnijenja i izjave predstavnika nacionalnih manjina pokazuju da će se muslimani-Bošnjaci, Albanci, Hrvati i drugi predstavnici manjina, koji čine četvrtinu birača, izjasniti za samostalnu i suverenu Crnu Goru.

Zbog takvog raspoloženja pripadnici nacionalnih manjina česta su meta napada unionista, zagovornika zajedničke države Srbije i Crne Gore. Unionisti smatraju da manjine ne bi trebale utjecati na državno-pravni status Crne Gore i da odluka o tome pripada isključivo Srbima i Crnogorcima. Optužbe na račun manjina dolaze i od nekih visokih dužnosnika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Ozračje uoči referenduma i odnos prema manjinama ilustrira i grafit "Smrt Albancima, ovo je Srbija", koji je u petak osvanuo na jednom stadionu u prigradskom dijelu Podgorice.

Taj i slične ispade proteklih dana osudila je demokratska javnost Crne Gore kao i najviši predstavnici Europske unije koji nadziru kampanju i provedbu referenduma.

Predsjednik Islamske vjerske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić izjavio je za podgorički dnevnik Vijesti da manjinski narodi ne mogu biti krivi za budući državno-pravni status Crne Gore.

"Pripadnici manjina u Crnoj Gori su građani ove države. Ako hoćemo građansku državu, a o takvoj govore svi kada im odgovara, onda glas manjine ne treba biti manje važan od glasa većine", kazao je Fejzić.

Naglašavajući da Islamska vjerska zajednica neće utjecati na opredjeljenje građana islamske vjeroispovijesti Fejzić je rekao da je svima poznato kako će glasovati manjinski narodi u Crnoj Gori.

Hrvatska građanska inicijativa se već izjasnila da svi Hrvati u Crnoj Gori podržavaju "suvereniste". Predstavnici Albanaca ističu da su u Crnoj Gori značajan politički subjekat a da bi u zajedničkoj državi bili marginalizirani. Velika većina muslimana-Bošnjaka opredijeljena je za suverenu i samostalnu Crnu Goru unatoč velikom pritisku iz srpskog dijela Sandžaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙