FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena "Novovjekovna država Crna Gora" Mijata Šukovića

ZAGREB, 22. travnja 2006. (Hina) - Knjiga akademika Mijata Šukovića"Novovjekovna država Crna Gora - stvaranje, razvoj i iskušenja", kojaje danas predstavljena u Zagrebu, znanstvena je rekonstrukcijaizgradnje crnogorske države.
ZAGREB, 22. travnja 2006. (Hina) - Knjiga akademika Mijata Šukovića "Novovjekovna država Crna Gora - stvaranje, razvoj i iskušenja", koja je danas predstavljena u Zagrebu, znanstvena je rekonstrukcija izgradnje crnogorske države.

Knjiga je tiskana u izdanju Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba i svojevrsna je povijest nastanka, razvoja i funkcioniranja državnih institucija u stoljećima borbe za očuvanje crnogorskoga državnog, kulturnog, nacionalnog i političkog identiteta.

Autor je načinio analitičku revalorizaciju dajući nove spoznaje, svestranija tumačenja i posljedična značenja koja dovode u pitanje i ruše veći broj stereotipnih razmišljanja, rekao je profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću Đorđe Borozan.

Akademik Dragan Vukčević s Pravnog fakulteta u Podgorici misli da je Šuković u knjizi veću pozornost dao institucijama nego osobama, a posebno vrijednim drži što je istaknuta važnost kulture u razvoju društva i identiteta tog naroda.

Knjiga se bavi velikim i strukturnim preobražajem "tvrđave", tradicionalne i patrijarhalne Crne Gore u nešto novo, rekao je Vukčević, napominjući da je uvjet za stvaranje moderne države i planiranje društvene elite ulaganje u znanje i kulturu, što je u Crnoj Gori zanemareno i prije i danas.

Akademik Dušan Bilandžić ustvrdio je da je mala Crna Gora postala svjetsko pitanje. Iako se u posljednjih 200 godina osnutak država temeljio na nacionalnim ideologijama koje su pratili zločini, više nije tako. Danas Crna Gora ne mora ostvariti samostalnost krvavim, nego demokratskim putem, rekao je Bilandžić.

U 11 poglavlja na 400 stranica "Novovjekovna država Crna Gora - stvaranje, razvoj i iskušenja" govori o prvom ustroju i pravnom poretku novovjekovne crnogorske države, ujedinjenju s Bokom kotorskom, o modernizaciji države te o njezinu ukidanju, položaju u unitarnoj Kraljevini Jugoslaviji i o današnjem putu obnove pune neovisnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙