FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barel sirove nafte i dalje oko 70 dolara

LONDON, 9. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Cijene nafte na svjetskom tržištuu utorak su se kretale oko 70 dolara, nakon značajnijeg padaprethodnog dana, budući su ulagači svoju pozornost usmjerili razvojusituacije oko spora Zapada s Iranom zbog njegovog nuklearnogprograma.
LONDON, 9. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Cijene nafte na svjetskom tržištu u utorak su se kretale oko 70 dolara, nakon značajnijeg pada prethodnog dana, budući su ulagači svoju pozornost usmjerili razvoju situacije oko spora Zapada s Iranom zbog njegovog nuklearnog programa.

Londonski Brent poskupio je za 26 centi, na 70,47 dolara po barelu u elektronskoj trgovini. Barel sirove nafte na njujorškom je tržištu pojeftinio za šest centi, na 69,71 dolar tijekom elektronske trgovine prije službenog otvaranja burze.

Cijene nafte na terminskom tržištu oštro su smanjene u ponedjeljak uslijed vijesti da je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad uputio pismo američkoj administraciji u pokušaju smirivanja rastućih napetosti.

Vijest o pismu iranskog predsjednika upućenom putem švicarskih diplomatskih kanala američkom predsjedniku George W. Bushu uslijedila je nakon što su se svjetske sile okupile na sastanku u New Yorku u pokušaju da uvjere Iran da zaustavi rad na svojem nuklearnom programu.

U ponedjeljak je nakratko cijena sirove nafte na tržištu u New Yorku pala na 68,2 dolara, dok je londonski Brent pojeftinio na 69,06 dolara. Kasnije tijekom dana cijene su nadoknadile dio gubitaka na oba tržišta.

U New Yorku su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova najvećih svjetskih sila održali dvosatne intenzivne rasprave oko Irana, izjavio je američki glasnogovornik, no nije bilo naznaka da li je postignut napredak na zauzimanju zajedničke pozicije.

Promatrači naftnog tržišta strahuju da bi svaka akcija koja bi se poduzela protiv Irana mogla rezultirati prekidom u izvozu nafte iz tog četvrtog najvećeg proizvođača sirove nafte u svijetu, što bi moglo potaknuti nagli rast cijena energenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙