FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 72 dolara po barelu

LONDON, 27. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskomtržištu spustile su se u četvrtak ispod 72 dolara po barelu,nastavivši silazni trend od dana ranije pod utjecajem slabljenjazabrinutosti oko američkih zaliha benzina uoči početka sezone vožnjetijekom ljetnih mjeseci u Sjedinjenim Državama.
LONDON, 27. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskom tržištu spustile su se u četvrtak ispod 72 dolara po barelu, nastavivši silazni trend od dana ranije pod utjecajem slabljenja zabrinutosti oko američkih zaliha benzina uoči početka sezone vožnje tijekom ljetnih mjeseci u Sjedinjenim Državama.

Barel sirove nafte na njujorškom tržištu pojeftinio je za 60 centi, na 71,33 dolara, nakon spuštanja njegove cijene za 95 centi dan ranije. Cijene su pale za više od pet posto s rekordno visokih 75,35 dolara zabilježenih krajem prošloga tjedna.

Cijena londonske nafte Brent smanjena je za 77 centi na 71,32 dolara.

Američke zalihe benzina smanjile su se za 1,9 milijuna barela u prošlome tjednu, bilježeći osmi uzastopni tjedni pad, pokazali su podaci američke vlade objavljeni u srijedu. Analitičari su predviđali njihovo smanjenje od 2,6 milijuna barela.

"Pad zaliha benzina bio je manji od očekivanja. A obzirom da rafinerije poboljšavaju svoju operativnu stopu, tržišta ne trebaju očekivati značajno smanjenje zaliha benzina u budućnosti", kazao je Keith Sano, menadžer u dijelu poslovanja na robnom tržištu pri Sumitomo Corp. u Tokiju.

Stručnjaci naftne industrije očekuju da će cijene ostati visoke zbog nastavljenih geopolitičkih napetosti u Iranu, Nigeriji, Iraku i ostalim ključnim proizvođačima nafte. "U idućih godinu ili dvije, ako se ne dogodi vrlo veliko iznenađenje, ne očekujemo da će cijene nafte pasti s trenutnih razina", kazao je glavni ekonomist Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol govoreći u srijedu u Istanbulu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙