FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napetosti oko Irana drže cijene nafte nadomak 75 dolara

LONDON, 3. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskomtržištu u srijedu su se držale nadomak 75 dolara po barelu, blizunedavno dosegnutih rekordnih razina, u ozračju rastućih napetosti okoiranskog nuklearnog programa i očekivanja malog smanjenja zalihagoriva u Sjedinjenim Državama.
LONDON, 3. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskom tržištu u srijedu su se držale nadomak 75 dolara po barelu, blizu nedavno dosegnutih rekordnih razina, u ozračju rastućih napetosti oko iranskog nuklearnog programa i očekivanja malog smanjenja zaliha goriva u Sjedinjenim Državama.

Barel nafte na njujorškom tržištu poskupio je 16 centi na 74,77 dolara, nastavivši bilježiti rast cijene četvrti dan zaredom. Cijene su tako nadomak rekordnih 75,35 dolara zabilježenih 24. travnja.

Londonski Brent dosegnuo je rekordnu cijenu od 74,97 dolara po barelu, zabilježenu u utorak, no kasnije se njime trgovalo po nižoj cijeni, od 74,75 dolara, što je povećanje od 11 centi u odnosu na ranije zatvaranje.

Nafta je u protekla četiri dana poskupjela za gotovo pet dolara uslijed naglog porasta kupovina fondova, koje su također podigle cijene zlata na najvišu razinu u zadnjih 25 godina, čemu je pomoglo i slabljenje tečaja američkog dolara. Cijena unce zlata je 676,25 dolara. Rekordnu cijenu zabilježila je i platina, u visini od 1.184 dolara za uncu.

Dealeri naftom kasnije tijekom dana svoju pozornost usmjerit će novom podatku o američkim zalihama, za koji očekuju da će pokazati deveto tjedno smanjenje zaliha goriva. Ipak, tržištem su dominirale napetosti između Irana i zapada.

U zasebnom izvješću, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je dnevna cijena njezine košarice sirove nafte njezinih 11 članica u utorak dosegnula rekordno visokih 68,4 dolara po barelu, što je za 1,03 dolara više u odnosu na 67,37 dolara, prijašnju rekordnu razinu zabilježenu 24. travnja. OPEC-ova košarica obično pokazuje nižu vrijednost u odnosu na ostale ključne cijene nafte poput londonskog Brenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙