FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Članice VS UN i Njemačke nisu se usuglasili o iranskoj rezoluciji

NEW YORK, 9. svibnja 2006. (Hina/AFP) Ministri vanjskih poslova petstalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačke nisu se u ponedjeljaknavečer ni nakon dugotrajnih konzultacija u New Yorku uspjelidogovoriti o tekstu rezolucije za Iran, doznaje se od diplomatskihizvora.
NEW YORK, 9. svibnja 2006. (Hina/AFP) Ministri vanjskih poslova pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačke nisu se u ponedjeljak navečer ni nakon dugotrajnih konzultacija u New Yorku uspjeli dogovoriti o tekstu rezolucije za Iran, doznaje se od diplomatskih izvora.

"Nismo ušli u pojedinosti teksta za što smo zadužili veleposlanike i naše političke direktore zadužene za to pitanje", rekao je novinarima francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy.

"Nije postignut dogovor o rezoluciji koja bi se odnosila na poglavlje VII Povelje Ujedinjenih naroda, koja otvara put mogućim sankcijama i kasnije uporabu sile, rekao je jedan anonimni američki dužnosnik.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u utorak ujutro je rekao međutim kako su razgovori ipak "dobro uznapredovali".

Šestorica ministara (SAD-a, Kine, Rusije, Francuske, Velike Britanije i Njemačke) s diplomatskim predstavnikom Europske unije Javierom Solanom razgovarali su tri sata o iranskom nuklearnom programu. Po riječima njemačkog ministra Steinmeiera razgovorima je dominiralo pitanje kako spriječiti "da se rezolucijom ne pokrene automatizam". Rusija i Kina se boje da bi direktno upućivanje na poglavlje VII Povelje UN-a u rezoluciji, kako to traže zapadne zemlje, pokrenuo ireverzibilan proces. Poglavlje VII Vijeću sigurnosti daje ovlasti nametanja sankcija i vojne intervencije.

Steinemeier je rekao kako je važno Irancima ne samo prijetiti nego im istodobno i pojasniti "koje bi prednosti njihova zemlja imala" od mirnog rješenja krize. Tijekom dana će, rekao je njemački ministar, nastaviti odvojene razgovore s novom britanskom ministricom vanjskih poslova Margaret Beckett i francuskim ministrom vanjskih poslova Philippeom Douste-Blazyem.

Europska trojka je, kako se doznaje od diplomata, željela ublažiti prvotni nacrt rezolucije ali bez izbacivanja poglavlja VII. U prvom nacrtu teksta se iranski nuklearni program osuđuje kao "prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti".

Francuski ministar Douste-Blazy u ponedjeljak navečer se u New Yorku sastao i s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom. Nakon susreta obojica su zatražila "brzo diplomatsko rješenje" iranske krizie.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙