FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i saveznici podnijeli UN-u prijedlog rezolucije o Iranu

NEW YORK, 4. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države, VelikaBritanija i Francuska u srijedu su podnijele Vijeću sigurnosti UN-aprijedlog rezolucije u kojemu traže da Iran prekine obogaćivati urankoji bi, kako sumnja Zapad, mogao iskoristiti za tajnu proizvodnjunuklearnog oružja.
NEW YORK, 4. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska u srijedu su podnijele Vijeću sigurnosti UN-a prijedlog rezolucije u kojemu traže da Iran prekine obogaćivati uran koji bi, kako sumnja Zapad, mogao iskoristiti za tajnu proizvodnju nuklearnog oružja.

Tekst rezolucije kojemu se protive Rusija i Kina, ne predviđa sankcije, ali prijeti da će se razmotriti "daljnje mjere bude li potrebno" da se Iran prisili da popusti zahtjevima međunarodne zajednice. Agencije javljaju da se zapravo radi o diplomatskom rječniku za pokušaj nametanja sankcija Teheranu bude li i dalje radio po svome.

Također, u dokumentu se pozivaju sve države da još temeljitije rade na sprječavanju prijenosa opreme i tehnologije "koje Iran može iskoristiti za obogaćivanje urana i za izradu raketnih programa".

Rezolucija se temelji na članku 7. Povelje UN-a, što je čini zakonski obvezatnom. U njoj se Iranu daje još jedna prigoda da ispuni zahtjeve Vijeća prije isteka krajnjeg roka koji još nije utvrđen.

Rezolucija koja se temelji na članku 7. dopušta sankcije, pa i korištenje oružane sile kako bi se neku zemlju prisililo na suradnju, ali je za njezinu aktivaciju potrebna posebna rezolucija.

Rusija i Kina, koje svojim vetom mogu spriječiti donošenje bilo kakve rezolucije, nisu sklone poduprijeti ništa što bi se moglo protumačiti kao korak prema sankcijama ili vojnom djelovanju, premda se u ovom prijedlogu time konkretno ne prijeti.

Vijeće sigurnosti počelo je u srijedu navečer sastanak iza zatvorenih vrata posvećen ovom prijedlogu rezolucije, ali se ne očekuje donošenje bilo kakve odluke prije sastanka ministara vanjskih poslova stalnih članica VS-a u ponedjeljak u New Yorku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙