FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRT obilježava 80 godina radija i 50 televizije

ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Nizom prigodnih događanja isvečanosti Hrvatska radio-televizija (HRT) u idućih će osam danaobilježiti 80. rođendan Hrvatskog radija i 50. Hrvatske televizije.
ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Nizom prigodnih događanja i svečanosti Hrvatska radio-televizija (HRT) u idućih će osam dana obilježiti 80. rođendan Hrvatskog radija i 50. Hrvatske televizije.

Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić ustvrdio je da je ta medijska kuća danas tehnički opremljena za proizvodnju najzahtjevnijih projekata. Programsku kvalitetu najbolje pokazuju gledanost i slušanost HRT-ovih programa, koji su prema nekim procjenama najviši od svih javnih elektronskih medija u Europi, kazao je Galić na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je da su nacionalni radio i televizija "institucije i elementi hrvatske demokracije", jer poštuju pravila medija u demokratskim zemljama, a to je da su neovisni i nepristrani te da daju objektivnu informaciju bez ikakvog stranačkog ili vrijednosnog stava.

Kao javni medij HRT ne smije priječi granice komercijalizacije, a u svojim programima mora voditi računa o svim skupinama hrvatskog društva, kazao je predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdenko Ljevak. Dodao je da će to tijelo i dalje odluke donositi autonomno te da neće dozvoliti upliv politike u odlučivanje o programskim sadržajima.

U povodu "velikih jubileja" o povijesti, ali i budućnosti HRT-ovih ogranaka govorili su ravnateljica Hrvatskog radija Ivanka Lučev, ravnateljica Hrvatske televizije Marija Nemčić i ravnatelj Glazbene proizvodnje Josip Guberina.

Najvaljeno je da će na sam rođendan 15. svibnja HTV po prvi puta svoju najgledaniju emisiju Dnevnik u potpunosti emitirati digitalizirano.

Preteča današnjeg HRT-a - Radio Zagreb počeo je emitirati 15. svibnja 1926. kao prva radio-postaja u ovom dijelu Europe. Trideset godina nakon što su u eteru po prvi puta izgovorene riječi na hrvatskom jeziku "Halo, halo! Ovdje Radio Zagreb!" počeo se emitirati i televizijski program.

Najzaslužnijim osobama za osnivanje hrvatskih elektronskih medija - osnivaču Radio Zagreba Ivi Sternu i prvom direktoru Televizije Zagreb Ivanu Šiblu 15. svibnja otkrit će se biste u sjedištu HRT-a na Prisavlju.

Dva jubileja HRT će obilježiti i koncertima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, dodjelom nagrada zaposlenicima, predstavljanjem Leksikona radija i televizije te izložbama i drugim manifestacijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙