FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće HRT-a: Otkriti odgovorne za neemitiranje vijesti i prikriveno reklamiranje

ZAGREB, 13. travnja 2006. (Hina) - Programsko vijeće HRT-a danas jezatražilo utvrđivanje odgovornost zbog nedavnog neemitiranja večernjihtelevizijskih vijesti te odgovor glavnog urednika Informativnogprograma o navodnom prikrivenom reklamiranju u nekim emisijama javnetelevizije.
ZAGREB, 13. travnja 2006. (Hina) - Programsko vijeće HRT-a danas je zatražilo utvrđivanje odgovornost zbog nedavnog neemitiranja večernjih televizijskih vijesti te odgovor glavnog urednika Informativnog programa o navodnom prikrivenom reklamiranju u nekim emisijama javne televizije.

Izostanak večernjih vijesti, koje je uredništvo skinulo s programa zbog nedolaska dežurne urednice Dijane Čuljak, Vijeće je ocijenilo kao nepopravljiv profesionalni propust i prvi takav slučaj u povijesti nacionalne radiotelevizije.

"Dogodilo se nešto nevjerojatno. Znači li to da jednog dana možemo očekivati da se neće prikazati niti središnji Dnevnik", prokomentirao je predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak.

Ravnateljica HTV-a Marija Nemčić i glavni ravnatelj Mirko Galić priznaju propust i krivnju pripisuju Dijani Čuljak. No, Galić odgovornima smatra i čelnike HTV-a koji su odlučili da se zbog nedolaska urednice vijesti ne emitiraju.

Zbog čina kojim je nanesena šteta i povrijeđen ugled nacionalne televizije krivci će biti kažnjeni "brzo i u skladu s težinom propusta", najavio je glavni ravnatelj. Dodao je da će konačne sankcije biti izrečene najkasnije za 15 dana, do kada se trebaju utvrditi sve okolnosti.

Slično kao i Vijeće jučer je na zbivanja oko neemitiranja vijesti reagiralo i Ravnateljstvo HRT-a.

Inače, prozvana Dijana Čuljak za medije je izjavila da se zamijenila za smjenu s kolegicom Ljuljanom Sauchom koja je, pak, piše tisak, mislila da se zamjena odnosi na neki drugi dan.

Vijeće je danas ostalo bez odgovora glavnog urednika Informativnog programa Vladimira Rončevića smatra li da je u nekoliko emisija Gorana Milića bilo prikrivenog reklamiranja.

Rončević, naime, nije odgovorio na pitanje vijećnika Danka Bljajića postavljeno na posljednjoj sjednici, jer je na bolovanju, pa je njegov zamjenik Goran Rotim umjesto urednikovog odgovora pročitao pismeno očitovanje prozvanog Milića. On je u pismu ustvrdio da nije reklamirao poduzetnika Tomislava Horvatinčića i njegovo naselje u izgradnji, već da je spominjan samo kao uspješan poduzetnik s velikim projektom.

Uz Rotima, Milića su neizravno 'pokrili' i čelnici HRT-a Marija Nemčić i Mirko Galić, ustvrdivši da je prikriveno reklamiranje velik problem, ali da ga treba rješavati u cjelosti, a ne samo na nekim slučajevima i prije nego što se dokaže konkretna krivnja.

Vijećnici su međutim ustrajali da se o pitanju prikrivenog reklamiranju u Milićevim emisijama, koji su Bljajiću navodno na jednom predavanju postavili studenti novinarstva, očituje osobno Rončević, kao Milićev nadređeni. No, ovoga puta su pismeni stav zatražili i od HTV-ovog etičkog povjerenstva.

Izglasali su i zaključak da se svi HRT-ovi zaposlenici i tijela obvezuju da na sve zahtjeve Vijeća moraju pismeno odgovoriti najkasnije za 15 dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙