FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radan o problemu s komarcima na osječkom području

OSIJEK, 8. svibnja 2006. (Hina) - Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvoOsječko-baranjske županije Stjepan Radan tvrdi da su problemi skomarcima na osječkom području najveći u Europi, a među većima su čaki u svjetskim razmjerima.
OSIJEK, 8. svibnja 2006. (Hina) - Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Stjepan Radan tvrdi da su problemi s komarcima na osječkom području najveći u Europi, a među većima su čak i u svjetskim razmjerima.

"Ova je godina posebno nepovoljna i očekuju se velike najezde komaraca zbog visokog vodostaja i plavljenja, te se u ovom trenutku ne može pretpostaviti koliko će se pojaviti generacija komaraca".

Dodaje da se stalnim monitoringom prati situacija te obavlja tretiranje, najprije dok su komarci još u stadiju ličinke, a kada se izlegu, poduzima se zaprašivanje zrakoplovima.

Prošle su godine bile tri generacije komaraca, "a kako će biti ove godine, ovisi o broju plavljenja", rekao je za Hinu Radan.

Važnim je ocijenio što su Grad Osijek, koji se već godinama bori protiv te pošasti, i Vlada osigurali do 2010. godine 44 milijuna kuna, godišnje po 11 milijuna kuna - tri milijuna kuna Grad Osijek, a osam Vlada RH, za rješavanje problema komaraca.

Po njegovim riječima, do sada je tretirano oko pet hektara površine, a ukupno se treba tretirati oko 30. 000 hektara.

Kao problem istaknuo je Kopački rit gdje, gdje zbog zaštite uvjeta prirode, nije dopušteno zaprašivanje iz zrakoplova, već samo tretiranje biološkim sredstvima, odnosno ledenim granulama i to samo na površini od 2000 hektara od ukupno 27. 000 hektara Kopačkog rita.

Na upit kako se odlučuje kada se provodi tretiranje komaraca, Radan je rekao da se "obavlja monitoring te kada u gradskim dijelovima u 15 minuta bude 15 uboda, slijedi akcija uništavanja komaraca, naravno ako su vremenske prilike pogodne, što znači da ne pada kiša i nema vjetra".

"Kako ipak sve ovisi o novcu, možemo očekivati ove godine podnošljivu razinu komaraca", ustvrdio je Radan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙