FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici: Žene rođene kao nedonoščad rađaju manju djecu

NEW YORK , 7. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Majke koje su rođene kaonedonoščad, imaju više izgleda od ostalih žena da i same rodenovorođenčad manje porođajne težine, izvijestili su švedskiznanstvenici.
NEW YORK , 7. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Majke koje su rođene kao nedonoščad, imaju više izgleda od ostalih žena da i same rode novorođenčad manje porođajne težine, izvijestili su švedski znanstvenici.

Dr. Gunilla Sydsjo iz Sveučilišne bolnice Linkoping i njezini kolege u najnovijem su broju stručnog časopisa British Journal of Gynaecology International objavili kako rezultati nekih njihovih istraživanja ukazuju na činjenicu da žene rođene kao nedonoščad često rađaju djecu manje porođajne težine u odnosu na druge žene. To su rezultati istraživanja koje je trajalo godinu dana, od 1973. do 1974. i u kojemu je sudjelovalo više od 24.000 trudnica i njihove novorođene djece.

Žene rođene s manjom porođanjom težinom imale su 2,7 puta više izgleda da rode manje tešku novorođenčad od žena koje su pri porodu imale normalnu porođajnu težinu. Dr. Sydsjo mišljenja je da je riječ o "genetskoj predodređenosti te da bi opstetričari trebali posvetiti više pozornosti takvim ženama tijekom njihove trudnoće".

Osim toga, izjavila je dr. Sydsjo, niz faktora, među kojima su društveno-ekonomski utjecaj, pušenje i slični razlozi, također mogu utjecati na težinu novorođenčeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙