FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindrom kroničnog umora zapisan je u genima

WASHINGTON, 21. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Sindrom kroničnog umora,koji su ranije neki medicinski stručnjaci odbacivali tvrdeći da jestvar u glavi, ima jasnu biološku osnovu, priopćio je ovog tjednaamerički Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
WASHINGTON, 21. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Sindrom kroničnog umora, koji su ranije neki medicinski stručnjaci odbacivali tvrdeći da je stvar u glavi, ima jasnu biološku osnovu, priopćio je ovog tjedna američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Sveobuhvatna studija u koju je bilo uključeno 227 pacijenata sa sindromom kroničnog umora pokazala je nekoliko genetskih razlika.

"To je stvarno prvi vjerodostojni dokaz za biološku osnovu sindroma kroničnog umora", izjavila je direktorica CDC-a dr. Julie Gerberding.

"Po prvi put smo dokazali da ljudi sa sindromom kroničnog umora imaju određene gene koji su povezani s dijelovima aktivnosti mozga koji reguliraju odgovor na stres", dodao je dr. William Reeves koji vodi istraživački program CDC-a o tom sindromu.

"Oni imaju različite razine aktivnosti gena koje su povezane sa sposobnošću tijela da se prilagodi na stres", dodao je.

Znanstvenici su nedavno odbacili teorije da virusi kao što je Epstein-Barr prouzročuju sindrom kroničnog umora, ili da se možda radi o slabostima imuniteta.

Sindrom kroničnog umora ima niz simptoma, uključujući uporan umor koji traje najmanje šest mjeseci, povećane limfne čvorove, glavobolje, probleme s pamćenjem i koncentracijom kao i bolove u mišićima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙