FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eksperimentalno cjepivo protiv ptičje gripe zaustavlja H5N1

WASHINGTON, 3. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Eksperimentalno cjepivoprotiv ptičje gripe moglo bi štititi ne samo od smrtonosnog sojavirusa H5N1, nego i od drugih sojeva virusa gripe, izjavili suznanstvenici.
WASHINGTON, 3. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Eksperimentalno cjepivo protiv ptičje gripe moglo bi štititi ne samo od smrtonosnog soja virusa H5N1, nego i od drugih sojeva virusa gripe, izjavili su znanstvenici.

Pokusi provedeni na miševima pokazuju da cjepivo, koje je razvila tvrtka Vical Incorporated sa sjedištem u San Diegu, pruža zaštitu od H5N1 kao i od sezonskih virusa gripe kod ljudi, tako da ima potencijal "univerzalnog" cjepiva protiv gripe.

Međutim, dr. Richard Webby iz bolnice St. Jude u Memphisu, koji je testirao cjepivo, umanjio je njegovu važnost.

"To je nešto što obećava barem kod miševa, ali miševi su vjerojatno najjednostavnije od svih životinja za postizanje te višestruke zaštite", rekao je Webby.

Prema njegovim riječima, idući je korak testiranje cjepiva kod pitome vretice, životinje slične lasici, koja se smatra najboljim "modelom" za infekciju gripom, kako bi se vidjelo pruža li cjepivo zaštitu protiv drugih sojeva gripe.

"Veliki cilj je univerzalno cjepivo. Postoje različiti pristupi da se to postigne. Ovo je jedan od njih", kazao je Webby.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙