FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zubne plombe sa živom nisu otrovne za djecu

WASHINGTON, 19. travnja 2006. (Hina/AFP) - Živa koju sadrže zubneplombe kod djece ne utječe na mentalni razvoj i ne izaziva drugeneurološke ili nosne poteškoće, pokazali su rezultati dva istraživanjakoji su objavljeni u listu "Journal of the American MedicalAssociation" (JAMA).
WASHINGTON, 19. travnja 2006. (Hina/AFP) - Živa koju sadrže zubne plombe kod djece ne utječe na mentalni razvoj i ne izaziva druge neurološke ili nosne poteškoće, pokazali su rezultati dva istraživanja koji su objavljeni u listu "Journal of the American Medical Association" (JAMA).

Ta dva klinička istraživanja, koje je financirao Nacionalni institut za zdravlje (NIH), i koja su provedena jedno neovisno o drugom u SAD-u i Portugalu na više od tisuću djece u dobi od 6 do 10 godina, imali su za cilj utvrđivanja rizika takve vrste zubnih plombi.

Više skupina potrošača i zubara godinama vode kampanju protiv takvih plombi koje se koriste već 150 godina, tvrdeći kako živa koja je u njima trajno isparava u usta plin kojega onda apsorbira organizam.

Ta su isparavanja otkrivena 70-ih i 80-ih godina zahvaljujući mnogo osjetljivijim analitičkim instrumentima.

Živa je otrovna od određene količine i može izazivati teške neurološke probleme kod djece.

Te tzv. srebrne plombe sadrže srebro, bakar, cink i druge metale "obučene" u živu koja čini polovicu ukupne težine plombe.

Stomatolozi sve više upotrebljavaju sintetičku smolu koja osim što ne sadrži živu ima i bijelu boju.

Dvije ekipe istraživača su utvrdile da djeca koja imaju plombe sa živom imaju malo povišenu količinu tog elementa u mokraći za razliku od djece koja su imala plombe od sintetičke smole.

No nakon nekoliko godina analize, utvrđeno je da se razina žive u mokraći smanjila i da nije povezana ni s kakvim simptomima trovanja teškim metalima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙