FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIA otpustila agenta zbog odavanja informacija medijima

WASHINGTON, 22. travnja 2006. (Hina) - Američka obavještajna agencijaCIA otpustila je jednog svog obavještajnog časnika zbog odavanjatajnih informacija medijima, među ostalim i o navodnim tajnim CIA-inimzatvorima u istočnoj Europi, rekli su službeni izvori.
WASHINGTON, 22. travnja 2006. (Hina) - Američka obavještajna agencija CIA otpustila je jednog svog obavještajnog časnika zbog odavanja tajnih informacija medijima, među ostalim i o navodnim tajnim CIA-inim zatvorima u istočnoj Europi, rekli su službeni izvori.

Televizija NBC News objavila je u petak da se radi o Mary McCarthy koja je radila u uredu glavnog inspektora CIA-e prije nego je u četvrtak otpuštena.

CNN je, pozivajući se na američkog dužnosnika, javio kako je otpuštena osoba prijavljena ministarstvu pravosuđa koje treba odlučiti ima li razloga za podizanje kaznene optužnice.

Direktor CIA-e Porter Goss objavio je u četvrtak otpuštanje bez spominjanja McCarthynog imena u poruci uposlenicima agencije.

Glasnogovornica CIA-e Michelle Neff potvrdila je kako je otpušten časnik zbog neovlaštenih kontakata s medijima i odavanja tajnih informacija novinarima, uključujući i pojedinosti obavještajnih operacija.

"Časnik je priznao neovlaštene razgovore s medijima u kojima je namjerno davao tajne obavještajne informacije uključujući operativne informacije", rekla je ona.

Ovakav postupak je kršenje suglasnosti o tajnosti koji svaki uposlenik CIA-e pri zapošljavanju mora potpisati kao uvjet da bi bio uposlen.

Američki vladin dužnosnik je rekao kako je otpuštanje povezano s prošlogodišnjim člankom u The Washington Postu u kojem je objavljeno da Sjedinjene Države drže osumnjičenike za terorizam u tajnim zatvorima u inozemstvu, uključujući u istočnoj Europi.

Novinarka Posta Dana Priest dobila je ovoga tjedna Pulitzerovu nagradu za izvješćivanje o sustavu tajnih zatvora koje je CIA uspostavila nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

O curenju tajnih informacija u CIA-i pokrenuta je istraga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙