FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIA pojačava zaštitu tajnovitosti rada - NYT

WASHIGNTON, 24. travnja 2006. (Hina) - Američka obavještajnaagencija CIA uvela je ispitivanje poligrafom kako bi spriječila svojedjelatnike da odaju informacije medijima, piše u ponedjeljak list TheNew York Times.
WASHIGNTON, 24. travnja 2006. (Hina) - Američka obavještajna agencija CIA uvela je ispitivanje poligrafom kako bi spriječila svoje djelatnike da odaju informacije medijima, piše u ponedjeljak list The New York Times.

Energična akcija protiv curenja informacija u CIA-i u kojoj je otpuštena dugogodišnja djelatnica uključila je i vrlo neuobičajeno podvrgavanje poligrafu glavnog inspektora agencije Johna Helgersona, piše Times pozivajući se na obavještajne dužnosnike.

Specijalnom ispitivanju poligrafima (detektor laži) od siječnja su podvrgnute desetine djelatnika u sklopu širih napora direktora Portera Gossa da ponovno istakne potrebu za kulturom tajnovitosti u svojoj obavještajnoj agenciji.

Prošlog tjedna djelatnica CIA-e Mary McCarthy otpuštena je nakon što je priznala da je odala novinarima povjerljive informacije o tajnim CIA-inim zatvorima za osumnjičene teroriste u istočnoj Europi i o drugim pitanjima.

U sklopu istrage ispitivanju poligrafom podvrgnut je i neovisni glavni inspektor Helgerson čija je zadaća kontrola rada CIA-e. Na tu ga dužnost postavlja i može ga smijeniti samo američki predsjednik što njegovo ispitivanje poligrafom čini vrlo neuobičajenim, kaže Times.

Helgerson je bio supervizor otpuštene McCarthy.

Kako bi pokazali da su spremni na istu razinu kontrole koju traže od drugih poligrafu su se dragovoljno podvrgnuli i Goss te njegov zamjenik viceadmiral Albert Calland.

Goss je opetovano izražavao nezadovoljstvo nemarnim odnosom CIA-inih uposlenika i umirovljenika prema informacijama o radu ove agencije čiji bi rad trebao biti tajan. On nastoji zatvoriti sve ventile kojima bi tajne informacije mogle iscuriti pa je tako ojačao i nadzor nad knjigama i člancima koje pišu bivši zaposlenici, kaže Times.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙