FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament: Više od 1.000 CIA-inih preleta od 2001.

ZAGREB/BRUXELLES, 26. travnja 2006. (Hina) - Od 2001. CIA-ini suzrakoplovi realizirali više od tisuću tajnih letova europskim zračnimprostorom, a u neke su europske zračne luke i slijetali, a da vlastieuropskih država o tomu nisu postavljale nikakva pitanja, izjavio je usrijedu izvjestitelj Posebnog istražiteljskog povjerenstva Europskogparlamenta Claudio Fava, javljaju agencije.
ZAGREB/BRUXELLES, 26. travnja 2006. (Hina) - Od 2001. CIA-ini su zrakoplovi realizirali više od tisuću tajnih letova europskim zračnim prostorom, a u neke su europske zračne luke i slijetali, a da vlasti europskih država o tomu nisu postavljale nikakva pitanja, izjavio je u srijedu izvjestitelj Posebnog istražiteljskog povjerenstva Europskog parlamenta Claudio Fava, javljaju agencije.

Na temelju informacija dobivenih od organizacije koja se bavi kontrolom europskog zračnog prostora Eurocontrol, Fava je rekao kako se procjenjuje da su europski zračni prostor od 2001. CIA-aini zrakoplovi nadletjeli više od 1.000 puta, a da vlasti europskih država nisu zatražile nikakve informacije o tim letovima, poput primjerice identiteta putnika i slično, prenosi AFP.

Fava smatra kako su vlade europskih zemalja pokazale inertnost te da nisu smjele ignorirati prirodu tih letova čiji su "preleti, slijetanja, kao i njihov broj dali naslutiti da se nije radilo samo o opskrbi gorivom".

Italija, Švedska i Bosna i Hercegovina izravno su odgovorne za CIA-ine aktivnosti na teritorijima tih zemalja, istaknuo je Fava.

Švedske tajne službe izručile su dvojicu egipatskih državljana CIA-i unatoč opasnosti od mogućeg zlostavljanja i bez ikakva sudskog jamstva, kazao je Fava. Bosanske su vlasti izručile šestoricu muškaraca američkim tajnim službama, protivno odlukama što ih je donio Vrhovni sud te zemlje, dodao je Fava, navodi agencija dpa.

Fava je također kazao kako su talijanske vlasti morale biti svjesne CIA-inih planova o otmici osumnjičenika za terorizam Abu Omara, otetog na jednoj milanskoj ulici 2003. nakon čega je prebačen u Egipat, gdje je navodno zlostavljan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙