FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski studenti spremni za drugu "crnu srijedu" protiv Janšinih reformi

LJUBLJANA, 5. svibnja (Hina) - Slovenski studenti najavili su upetak, nakon neuspjelih pregovora s vladinim izaslanstvom, novi krugprosvjeda protiv vladinih reformi za koje kažu da predviđaju idrastično smanjivanje mogućnosti obrazovanja mladih, u prvom redupreko uvođenja školarina i oporezivanja rada preko studentskih iomladinskih servisa.
LJUBLJANA, 5. svibnja (Hina) - Slovenski studenti najavili su u petak, nakon neuspjelih pregovora s vladinim izaslanstvom, novi krug prosvjeda protiv vladinih reformi za koje kažu da predviđaju i drastično smanjivanje mogućnosti obrazovanja mladih, u prvom redu preko uvođenja školarina i oporezivanja rada preko studentskih i omladinskih servisa.

Predsjednik slovenske studentske organizacije Miha Ulčar izjavio je na konferenciji za novinare da su zadnji pregovori s vladinim izaslanstvom, koje je vodio ministar za visoko školstvo Jure Zupan, bili neuspješni i da su studenti počeli pripreme za prosvjede koji bi se trebali održati u srijedu, 24. svibnja na Trgu republike, pred zgradom parlamenta.

Za novu "crnu srijedu", nakon sličnog prosvjeda održanog 19. travnja, studenti okrivljuju ministra Zupana koji je, kako je rekao Ulčar, izjavio da nema mandat za sklapanje sporazuma sa studentima o njihovim zahtjevima, među kojima su povećanje broja stipendija, gradnja novih studentskih naselja te dosljedno provođenje bolonjske reforme.

Ulčar je rekao da će gubitkom poreznih olakšica za rad preko studentskih i omladinskih servisa - koji nastupa s poreznom reformom od početka iduće godine - biti pogođeno oko 150.000 studenata i učenika i da nikako ne žele odstupiti od zahtjeva da vlada opozove mjere po kojima bi i redovni studenti plaćali školarine.

Zbog krize u vezi sa zapošljavanjem mladih broj registriranih studenata, po podacima studentske organizacije, u zadnjih je 15 godina utrostručen, a udio onih koji primaju stipendije za školovanje i studij smanjen s 51 na 21 posto.

Istodobno, dok je prije 15 godina svaki četvrti student dobivao mjesto u studentskim domovima, danas na takav smještaj može računati samo svaki dvanaesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙