FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: u svijetu sve manje djece radnika

WASHINGTON/NEW YORK, 5. svibnja (Hina) - Dječji rad, posebice unjegovim najgorim oblicima, po prvi put je u padu diljem svijeta, alijoš uvijek predstoje ogromni napori da se u potpunosti oslobode radamilijuni djece koja su mu sada podvrgnuta, izvijestila je u četvrtakUN-ova Međunarodna organizacija rada (ILO).
WASHINGTON/NEW YORK, 5. svibnja (Hina) - Dječji rad, posebice u njegovim najgorim oblicima, po prvi put je u padu diljem svijeta, ali još uvijek predstoje ogromni napori da se u potpunosti oslobode rada milijuni djece koja su mu sada podvrgnuta, izvijestila je u četvrtak UN-ova Međunarodna organizacija rada (ILO).

Izvješće ILO-a pod nazivom "Kraj dječjeg rada: dostižan" ocjenjuje kako je, ukoliko bi se smanjivanje dječjeg rada nastavilo ovim tempom, moguće u narednih 10 godina potpuno ukinuti njegove najgore oblike.

UN-ova agencija navodi da je broj djece radnika u svijetu pao za 11 posto između 2000. i 2004. s 246 milijuna na 218 milijuna. Izvješće ističe kako je broj djece i mladih u dobi između 5 i 17 godina koji rade opasne poslove pao za 26 posto, na 126 milijuna u 2004. sa 171 milijun u prethodnoj procjeni.

Izvješće pripisuje smanjivanje dječjeg rada pojačanoj političkoj volji i svijesti u svijetu, kao i konkretnim akcijama posebice smanjivanju siromaštva i masovnom obrazovanju koji su doveli do svjetskog pokreta protiv rada djece.

Ukazujući na ogromnu brojku djece koja još uvijek rade u svijetu direktor ILO-a Juan Somavia je u predgovoru rekao da protiv ove ekonomske i socijalne pošasti treba još mnogo toga poduzeti.

"Možemo okončati njegove najgore oblike za jedno desetljeće, ne gubeći iz vida konačni cilj okončanja sveg dječjeg rada", dodao je.

Najveći napredak ostvarili su Latinska Amerika i Karibi, a broj ekonomski aktivne djece pao je i u Aziji i na Pacifiku.

U Africi je opala učestalost dječjeg rada, ali je porastao apsolutni broj afričke djece koja rade. Izvješće pokazuje kako je podsaharska Afrika sa skoro 50 milijuna djece koja rade, što je 26 posto od ukupne dječje populacije, ima najviši omjer ekonomski angažirane djece od bilo koje druge regije u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙