FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Etnografska izložba o tradicionalnoj slovačkoj svadbi

VARAŽDIN, , 6. travnja 2006. (Hina) - "Tradicionalna Slovačka svadba uDonjoj Zemlji", naziv je etnografske izložbe večeras otvorene uGaleriji starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždina.
VARAŽDIN, , 6. travnja 2006. (Hina) - "Tradicionalna Slovačka svadba u Donjoj Zemlji", naziv je etnografske izložbe večeras otvorene u Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždina.

Izložba je realizirana u suradnji sa Slovačkim narodnim muzejom i Povijesnim muzejom Bratislava, a na temelju započete prošlogodišnje suradnje s Varaždinskim muzejom.

Izložba prikazuje svadbene narodne običaje Slovaka nastanjenih u najjužnijim dijelovima Donje Zemlje, a taj se geografski pojam odnosi na prostore Mađarske, Hrvatske, Srbije i Crne Gore te Rumunjske, koje su naselili Slovaci migracijama u prošlih 300 godina. U tim novima sredinama su slovačke manjine iz generacije u generaciju prenosili, njegovali svoje narodne običaje, koji su se sačuvali do danas.

Autorica izložbe koja će biti otvorena do 7. svibnja ove godine, je kustosica Slovačkoga narodnog muzeja Jarmila Gerbocova. Izložbu su podržali Veleposlanstvo Slovačke Republike u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture RH, Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Prigodom otvaranja izložbe nastupilo je Slovačko kulturno-umjetničko društvo Ivan Brnjik iz Jelisavca prikazom djela slovačkih svadbenih običaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙