FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan osuđuje zaređivanje biskupa u Kini

RIM, 4. svibnja 2006. (Hina) - Vatikan osuđuje postupak "službeneKatoličke crkve" u Kini koja je proglasila dvojicu novih biskupa bezznanja i suglasnosti Pape, navodi se u četvrtak u priopćenju šefaureda za tisak Svete Stolice Joaquina Navarra Vallsa.
RIM, 4. svibnja 2006. (Hina) - Vatikan osuđuje postupak "službene Katoličke crkve" u Kini koja je proglasila dvojicu novih biskupa bez znanja i suglasnosti Pape, navodi se u četvrtak u priopćenju šefa ureda za tisak Svete Stolice Joaquina Navarra Vallsa.

U kineskoj pokrajini Yunnan, u mjestu Kunming, 30. travnja biskupom je proglašen Giuseppe Ma Yinglin, a 2. svibnja u mjestu Wuhu pokrajine Anhui biskupom je postao Giuseppe Liu Xinhong. To se dogodilo suprotno pravilima i praksi Vatikana, odnosno bez znanja i odobrenja Pape i taj je događaj još jednom ukazao na probleme u odnosima Vatikana i kineskih vlasti.

Kineska vlast ima pod okriljem tzv. službenu Katoličku crkvu u kojoj uz ostalo određuje i tko može a tko ne može biti biskupom, te ne priznaje Katoličku crkvu povezanu s Papom i rimskom crkvom i smatra je ilegalnom te progoni katoličke svećenike i vjernike koji priznaju Papu i Svetu Stolicu.

Navarro Valls iznosi u priopćenju da je Papa izrazio "duboko žaljenje jer je tako važan čin za život Crkve kao što je biskupsko zaređivanje izvršeno bez potrebnog štovanja zajedništva s Papom". Vatikan stoga zaređivanje dvojice kineskih biskupa ocjenjuje "nezakonitim", navodi se u priopćenju. Dodaje se da je kineski čin "teška rana za jedinstvo Crkve za što su, kako je poznato, predviđene kanonske sankcije", odnosno izopćenje zaređenih biskupa, kao i onih biskupa koji su vodili obred zaređivanja.

Navarro Valls prenosi da Sveta Stolica pozorno prati "hod Katoličke crkve kroz muke u Kini" i da se nadala da su slični događaji poput zaređivanja biskupa bez jedinstva s Papom, stvar prošlosti.

Vatikan je, kaže se u priopćenju, u više navrata potvrdio svoju volju za "iskrenim dijalogom s kineskim vlastima radi pronalaženja rješenja koja bi mogla zadovoljiti potrebe obiju strana".

Izražava se nada da se slični događaji neće ponoviti.

Odnosi između NR Kine i Svete Stolice prekinuti su poslije kineske revolucije, a 1951. je protjeran apostolski nuncij iz Pekinga. Sveta Stolica je od tada nuncijaturu "privremeno" preselila na Tajvan. Za ponovnu uspostavu diplomatskih odnosa, Peking traži od Vatikana da prekine odnose s Tajvanom i da se ne miješa u unutarnje kineske poslove, odnosno da nema pravo bez odobrenja kineskih vlasti imenovati biskupe na prostoru Kine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙