FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: I drugi biskup bez vatikanskog blagoslova

PEKING, 3. svibnja 2006. (Hina/dpa) - Kineska katolička crkva, kojupodupire službeni Peking, u srijedu je postavila novoga biskupa,drugoga bez vatikanskoga blagoslova u posljednja četiri dana.
PEKING, 3. svibnja 2006. (Hina/dpa) - Kineska katolička crkva, koju podupire službeni Peking, u srijedu je postavila novoga biskupa, drugoga bez vatikanskoga blagoslova u posljednja četiri dana.

Liu Xinhong postao je najnoviji biskup u gradu Wuhuu u pokrajini Anhuiju, potvrdio je u telefonskom razgovoru crkveni ured u katedrali Sv. Josipa.

Liuovo imenovanje događa se nakon slične svečanosti obavljene u nedjelju kad je na mjesto biskupa u Kunmingu postavljen Ma Yinglin. U oba je slučaja Vatikan bezuspješno pokušao intervenirati, objavio je hongkonški list South China Morning Post.

Hongkonški kardinal kojega podržava Vatikan, Joseph Zen, prosvjedovao je zbog imenovanja novih biskupa državne crkve i rekao kako taj potez ugrožava novouspostavljeni dijalog između Vatikana i Kine.

Kineska državna crkva koja ne priznaje papu najnovijim je imenovanjima odustala od prešutnoga sporazuma prema kojemu će dvije godine samo papa imenovati biskupe, kako je i učinjeno lani u slučaju biskupa u Šangaju i Xi'anu, objavila je katolička agencija AsiaNews.

Zauzvrat je papa pristao prestati za biskupe postavljati svećenike iz zabranjene kineske katoličke crkve koja je odana papi i ima osam milijuna vjernika, dvostruko više od državne crkve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙