FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Benedikt XVI. predvodio svoju prvu uskršnju misu

VATIKAN, 16. travnja 2006. (Hina/Reuters/Dpa) - Na prvoj uskršnjoj misiza svog pontifikata Papa Benedikt XVI. pozvao je vjernike u Vatikanuda uskrslom Kristu dozvole da im pomogne u oslobađanju svijeta odnasilja i korupcije.
VATIKAN, 16. travnja 2006. (Hina/Reuters/Dpa) - Na prvoj uskršnjoj misi za svog pontifikata Papa Benedikt XVI. pozvao je vjernike u Vatikanu da uskrslom Kristu dozvole da im pomogne u oslobađanju svijeta od nasilja i korupcije.

Najvažniju događaj u crkvenom liturgijskom kalendaru 78-godišnji Papa, koji je prošlog tjedna obilježio prvu godinu na čelu Katoličke crkve, predvodio je u bazilici Svetog Petra.

Na početku obreda Papa je urezao prvo i zadnje slovo grčkog alfabeta, alfu i omegu, te broj godine 2006 u veliku svijeću. Prvih je nekoliko minuta mise održano bez svijetla, kao simbol tame Kristova groba prije nego što je ustao iz mrtvih. Razbuktalo je svijetlo potom uneseno u baziliku u znak Kristova uskrsnuća.

"To je radost uskršnje noći. Uskrsnuće nas nije napustilo, uskrsnuće dopire do nas i obuhvaća nas. Vjerujemo u uskrslog Gospoda i znamo: On nas primi uvijek kada naše ruke postanu slabe", kazao je Papa tijekom bogoslužja.

Papa koji je tijekom ceremonije bio obučen u svijetlu odoru kazao je da se uskrsnuće Kristovo ne može smatrati nečim davnim i dalekim, jer i danas šalje poruke nade mnogim ljudima.

"Ako živimo na taj način mijenjamo svijet. To je formula suprotna svakoj ideologiji nasilja i program suprotan korupciji i želji za moći i posjedovanjem", rekao je Papa

Tijekom dana Papa će se vjernicima ispred bazilike Svetog Petra obratiti tradicionalnom blagoslovom "Urbi et Orbi" (Gradu i svijetu) , koji prema katoličkom vjerovanju oslobađa svih grijeha.

Turisti i hodočasnici i dalje stižu u Vatikan na proslavu Uskrsa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙