FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zarade kompanija ojačale europske dionice pred ECB-ove komentare

LONDON,FRANKFURT, 4. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su porasle, potpomognute izvješćima o snažnimzaradama niza kompanija među kojima i Royal Dutch Shella, dok sečekala odluka o kamatnim stopama iz Europske središnje banke (ECB).
LONDON,FRANKFURT, 4. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su porasle, potpomognute izvješćima o snažnim zaradama niza kompanija među kojima i Royal Dutch Shella, dok se čekala odluka o kamatnim stopama iz Europske središnje banke (ECB).

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,4 posto, na 6.033 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku 0,6 posto, dosegnuvši 6.004 boda.

Cijene dionica naftnih kompanija dobile su na vrijednosti unatoč padu cijena nafte ispod 72 dolara po barelu. Pritom su one Royal Dutch Shella skočile 1,2 posto budući je izvijestio o većem od očekivanja rastu dobiti u prvom tromjesečju. Ojačale su i dionice Totala, nešto više od dva posto, nakon što je francuski naftni div razveselio ulagače izvijestivši o 16-postotnom rastu dobiti u prvom tromjesečju, nadmašivši očekivanja tržišta.

Među najvećim se pojedinačnim dobitnicima isticala dionica norveške telekom grupe Telenor, koja je zabilježila skok cijene od čak osam posto obzirom da je njezina dobit u prvom tromjesečju skočila 55 posto. Najavila je također da će njezini prihodi u ovoj godini porasti barem za trećinu.

U kemijskom sektoru najviše su osnažile dionice njemačkog BASF-a, koji je podigao svoje procjene za ovu godinu nakon što su rastuće zarade u njegovim plinskim i naftnim operacijama pomogle ojačati dobit daleko iznad razina koje su očekivali analitičari. Dionice su mu poskupjele za 2,6 posto.

"Zarade doista nisu problem u ovom trenutku, izvješća nisu loša, no skepsa je dijelom prisutna kod prognoza o dobiti", kazao je Guillaume Duchesne, strateg u Fortis Private Banking.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙