FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ozonski sloj pokazuje znakove oporavka

LONDON, 4. svibnja 2006. (Hina) - Ozonski sloj u gornjim slojevimaatmosfere pokazuje znakove oporavka zahvaljujući zabrani kemikalijakoje uništavaju ozon, ali ipak nije vjerojatno da će se uskorostabilizirati na razinama od prije 1980. godine, rekli suznanstvenici.
LONDON, 4. svibnja 2006. (Hina) - Ozonski sloj u gornjim slojevima atmosfere pokazuje znakove oporavka zahvaljujući zabrani kemikalija koje uništavaju ozon, ali ipak nije vjerojatno da će se uskoro stabilizirati na razinama od prije 1980. godine, rekli su znanstvenici.

Uništavanje ozonskog sloja, koji štiti Zemlju od štetnih zračenja iz svemira, izaziva kemijska reakcija ozona s klorofluorougljicima (CFC), kemijskim spojevima koji su se koristili u sprejevima i hladnjacima. Te su kemikalije zabranjene Montrealskim protokolom potpisanim 1987. godine, koji je dosad ratificiralo 180 zemalja.

"Sada imamo neke potvrde da ozonski sloj reagira na smanjivanje razine klora u atmosferi zahvaljujući zabrani CFC-a", rekla je Betsy Weatherhead sa Sveučilišta Colorado.

"Ne samo da se ozonski sloj oporavlja, već smatramo da je to zbog Montrealskog protokola", dodala je Weatherhead.

Istraživanje koje je proveo tim znanstvenika na čelu s Weatherhead utvrdilo je da se ozonski sloj stabilizirao u posljednjih deset godina, te da se razina ozona u atmosferi čak povećala. Ipak, do potpunog oporavka ozonskog sloja trebat će proteći još desetljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙