FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30

ZAGREB, 13. travnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijestiobjavljenih do 4.30 sati:
ZAGREB, 13. travnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti objavljenih do 4.30 sati:

ZAGREB/DEN HAAG

Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je objavilo odluku po kojoj bivši oficir JNA Vladimir Kovačević - Rambo, optužen zbog granatiranja Dubrovnika 1991., zbog duševne bolesti nije sposoban pratiti suđenje. Vijeće je u svojoj odluci utvrdilo da "optuženi nije sposoban izjasniti se o krivnji i pratiti suđenje, što ne prejudicira ni jedan budući kazneni postupak protiv njega u slučaju promjene stanja njegovog duševnog zdravlja". Vladimir Kovačević bio je zapovjednik III. bataljuna Trebinjske brigade JNA, s čijih je topničkih položaja 6. prosinca 1991. razarana zaštićena povijesna jezgra Dubrovnika, što je središnja točka zajedničke optužnice ICTY-a protiv Kovačevića i njemu nadređenih generala Pavla Strugara i admirala Miodraga Jokića, pravomoćno osuđenih na osam i sedam godina zatvora.

ZAGREB/DEN HAAG

Posljednja statusna konferencija prije početka suđenja šestorici bivših političkih i vojnih čelnika tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne (HR HB) pred Haškim sudom (ICTY), zakazanog za 24. travnja, u srijedu je bila posvećena otvorenim problemima s kojima se ulazi u proces kao što su dugo suđenje, veliki broj svjedoka i vrijeme za optužbu i obranu.

Predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti ranije je zatražio da glavna tužiteljica Carla del Ponte na današnjoj sjednici objasni kako optužba planira dovršiti suđenje bivšem premijeru HR HB Jadranku Prliću i ostalima u rokovima zadanim "izlaznom strategijom ICTY-a" uz najavljenih 400 svjedoka i 10.000 dokaza. Tijekom rasprave, koja se velikim dijelom odvijala na zatvorenoj sjednici, branitelji su se suglasili kako će kriteriji za duljinu protuispitivanja biti "relevantnost i izbjegavanje ponavljanja". Bivši premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Čorić, upravitelj zatvora i logora HVO-a Berislav Pušić i generali Praljak i Petković, optuženi su za ratne zločine nad bošnjačkim civilima počinjene tijekom etničkog čišćenja teritorija HR HB 1992-94. Dobrovoljno su se predali 5. travnja 2004., na prvom pojavljivanju odbacili su optužbe, a na privremenoj slobodi su od 9. rujna 2004.

ZAGREB/DEN HAAG

Vijeće za ustupanje predmeta Haškog suda (ICTY) u srijedu je donijelo odluku da se suđenje Pašku Ljubičiću, zapovjedniku antiterorističke postrojbe HVO-a Džokeri optuženom za pokolj u Ahmićima 1993., prepusti pravosuđu Bosne i Hercegovine.

"Vijeće za ustupanje danas je odlučilo da se 'predmet Ljubičić' ustupi BiH u skladu s Pravilom 11bis Pravilnika o postupku i dokazima. Na odluku je moguće uložiti žalbu", stoji u odluci. U skladu sa "strategijom dovršetka rada ICTY-a", suđenja optuženicima srednjeg i nižeg ranga trebaju biti prepuštena nacionalnim pravosuđima. Ljubičićev branitelj Tomislav Jonjić, koji je predložio da predmet bude ustupljen hrvatskom pravosuđu, najavio je da će se žaliti na prvostupanjsku odluku.

ZAGREB/DEN HAAG

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u srijedu je posjetio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), u okviru svog boravka u Haagu povodom 60. obljetnice Međunarodnog suda pravde (ICJ), priopćio je ICTY. Annan se tijekom poslijepodnevnog posjeta ICTY-u sastao s njegovim predsjednikom Faustom Pocarom i glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte, te održao govor osoblju suda. Annan je naglasio kako je važno osigurati da preostalih šest bjegunaca bude prebačeno u Haag u sklopu međunarodnih napora za okončanje nekažnjivosti za ratne zločine. "Tribunal je počašćen ovim posjetom koji odražava kontinuiranu podršku glavnog tajnika UN-a radu ICTY-a", navodi u priopćenju 'ad hoc' sud za bivšu Jugoslaviju, koji je od naprasnog prekida svog središnjeg procesa 11. ožujka, kada je umro Slobodan Milošević, izložen ozbiljnom propitivanju svrhovitosti daljnjeg rada.

ZAGREB

Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell Fontelles u srijedu je u Saboru s predstavnicima Klubova zastupnika razgovarao o putu Hrvatske prema EU, njezinoj ulozi u regiji i regionalnoj suradnji, priopćila je u srijedu saborska služba za odnose s javnošću.

Predsjednik EP-a je istaknuo važnost općeg političkog konsenzusa u zemlji o ulasku Hrvatske u EU. Borrell, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj je istaknuo da Europski parlament podržava punopravno članstvo Hrvatske u EU. U interesu je Europljana, istaknuo je Borell, da ovaj dio Europe bude politički stabilan, gospodarski razvijen i europski integriran.

BEOGRAD - Razina Dunava u Beogradu bliži se svom rekordu iz 1981. godine, nešto manjem od osam metara, koji će najvjerojatnije biti premašen, izjavio je u srijedu Ivan Anđelković, direktor Uprave za vode u Beogradu za Radio B92. U samom Beogradu četiri su kritične točke koje ugrožavaju Sava i Dunav, a niži dijelovi grada, kao i dio Novog Beograda već su poplavljeni usprkos vrećama s pijeskom koje su postavljene na postojeće nasipe u čemu je sudjelovala i vojska. Kritična situacija zbog vodostaja Dunava je i u obalnim dijelovima Zemuna, kao i u Ivanovu kod Pančeva, gdje postoji opasnost da voda na

dva mjesta probije nasip te je uvedeno izvanredno stanje.

ZAGREB/BAGDAD

U eksploziji automobila-bombe u srijedu je ubijeno najmanje 20 osoba a ranjeno je njih 100 u Howaidaru, 60 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, izjavili su izvori iz lokalnih medicinskih službi, a prenijele agencije. Automobil je eksplodirao oko 9 sati navečer ispred šijitske džamije u prometnom dijelu grada gdje se nalaze kavane i dućani, piše agencija dpa.

Još nije poznato je li bombu detonirao bombaš samoubojica ili je detonirana daljinski. Snage sigurnosti su zapriječile pristup području eksplozije, a poginuli i ranjeni prebačeni su u lokalnu bolnicu.

ZAGREB

Romano Prodi izjavio je u srijedu da je njegova koalicija lijevog centra pošteno pobijedila na izborima i da Silvio Berlusconi mora odstupiti, a Berlusconi je kazao da se rezultat mora promijeniti i da će konačna pobjeda pripasti njegovoj koaliciji desnog centra, prenijele su agencije. "Mi smo pobijedili... Berlusconi mora otići", izjavio je Prodi u Bologni na proslavi izborne pobjede nakon što je Berlusconi izjavio da je na izborima bilo prijevara, prenijela je agencija Reuters. Berlusconi je trenutačni rezultat pripisao "zbrkama" tijekom glasovanja te je novinarima okupljenima pred njegovom rezidencijom u Rimu najavio novo prebrojavanje glasova. "Moramo provjeriti zapisnike iz 60.000 birališta, jedan po jedan. Rezultat se mora promijeniti jer ima suviše zbrke u brojnim mjestima Italije", prenijele su agencije Apcom i ANSA. Berlusconi je dodao da je o navodnim nepravilnostima raspravljao s predsjednikom Carlom Azegliom Ciampijem, no nije rekao što je rekao predsjednik, ako je nešto rekao.

NEW YORK

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačka sastat će se 18. travnja u Moskvi na razini političkih direktora i razgovarati o iranskom nuklearnom programu, objavio je u srijedu veleposlanik Kine pri UN-u Wang Guangya. Stalne članice Vijeća sigurnosti su uz Kinu i Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija, a pridružit će im se i kolega iz Njemačke. Najava sastanka slijedila je nakon što je Iran u utorak objavio da je počeo obogaćivanje urana čime se suprotstavio ranijoj predsjedničkoj izjavi Vijeća sigurnosti UN-a koja ga je pozvala da obustavi taj program.

ZAGREB/NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u srijedu je pozvao vlade da pokažu suzdržanost u reakcijama na objavu Irana da je uspješno obogatio uran. "Pozivan sve da aktivnije rade na traženju diplomatskog rješenja, ublaže i ne povisuju retoriku", rekao je Annan tijekom posjeta Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Annan je rekao da Iran ustrajava na tvrdnji da je njegov nuklearni programa namijenjen mirnodopskoj uporabi nuklearne energije. "Ako je to doista tako, moraju biti u stanju to zajamčiti međunarodnoj zajednici i sa svima raditi na pronalaženju rješenja", rekao je Annan, javila je agencija dpa. Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad je u utorak objavio da se Iran "pridružio državama s nuklearnom tehnologijom te da nema povratka natrag".

SYDNEY

Australski premijer John Howard u četvrtak će započeti sa svjedočenjem pred Istražnim povjerenstvom o navodnom podmićivanju režima Sadama Huseina od strane australskog monopoliste na izvoz žita u sklopu UN-ovog programa "Nafta za hranu". Prema UN-ovom izvješću iz 2005. godine tvrtka AWB, koja posjeduje monopol na izvoz australskog žita, je u sklopu programa "Nafta za hranu" Sadamu Huseinu isplatila 222 milijuna dolara mita kako bi osigurala ugovore. Howard je izjavio kako njegovo sudjelovanje u istrazi pokazuje želju njegove vlade da istraga bude otvorena i slobodna. Tijekom ovog tjedna već su svjedočili i australski ministar vanjskih poslova te ministar za trgovinu, a obojica izjavili da nisu imali saznanja o tome.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙