FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica pale s višegodišnjih najviših razina

LONDON,FRANKFURT, 3. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u srijedu su se spustile s ranije tijekom dana dosegnutihnovih najviših razina u posljednjih gotovo pet godina, kako su ulagačiposustali s kupovinama uslijed nastavka rasta cijena nafte prema 75dolara i objave nekih poslovnih izvješća koja su, u najboljem slučaju,bila u skladu s očekivanjima.
LONDON,FRANKFURT, 3. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su se spustile s ranije tijekom dana dosegnutih novih najviših razina u posljednjih gotovo pet godina, kako su ulagači posustali s kupovinama uslijed nastavka rasta cijena nafte prema 75 dolara i objave nekih poslovnih izvješća koja su, u najboljem slučaju, bila u skladu s očekivanjima.

Londonski Ftse indeks oslabio je za 0,6 posto, na 6.044 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gotovo istom postotnom gubitku te je oko podneva iznosio 6.013 bodova.

Cijene europskih dionica kontinuirano tijekom posljednjih mjeseci dosežu nove višegodišnje najviše razine pod utjecajem dobrih poslovnih izvješća kompanija, vala aktivnosti preuzimanja kompanija te visokih cijena različitih roba koje potiču jačanje dionica rudarskih i energetskih kompanija. Pad cijena dionica u srijedu smatra se tek privremenim.

"Dionice su imale dobru izvedbu, no čini se da je sada prisutan element ostvarivanja dobiti u odsustvu novih poticaja. Tražimo nešto drugo što će potaknuti uzlet", kazao je Henk Potts, investicijski menadžer pri Barclays Stockbrokers.

Tijekom prijepodneva na dobitku su bile dionice Deutsche Banka, najveće njemačke banke te proizvođača automobila BMW, uslijed objave zarada koje su nadmašile procjene, no ubrzo su promijenile smjer pridruživši se silaznom trendu.

"Ozračje je postalo neutralno. Svi se drže postrani", kazao je jedan londonski trgovac.

Slabijem raspoloženju pridonio je rast cijena nafte prema 75 dolara po barelu pod utjecajem rastućih napetosti oko iranskog nuklearnog programa i u očekivanju smanjenja američkih zaliha, što bi trebalo pokazati novo tjedno izvješće. No energetske dionice nisu reagirale ni poduprle uzlet dionica.

Na strani rijetkih dobitnika našao se međutim britanski diskontni zračni prijevoznik easyJet, čije su dionice ojačala 4,4 posto po objavi poboljšanih izgleda za poslovanje. Ta vijest pomogla je podići cijene dionica konkurentskog Ryanaira, za nekih 2,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙