FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solun: Hrvatska za suradnju JE ali ustraje na individualnom pristupu

SOLUN, , 3. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska se zauzima za jačanjesuradnje zemalja jugoistočne Europe ali ustraje na njihovuindividualnom pristupu Europskoj uniji, izjavila je u srijedu u Solunuhrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija KolindaGrabar-Kitarović.
SOLUN, , 3. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska se zauzima za jačanje suradnje zemalja jugoistočne Europe ali ustraje na njihovu individualnom pristupu Europskoj uniji, izjavila je u srijedu u Solunu hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Šefica hrvatske diplomacije sudjelovala je u tom grčkom gradu na sastanku ministara vanjskih poslova iz zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), regionalne organizacije kojom će Hrvatska predsjedati idućih godinu dana.

Govoreći o prioritetima hrvatskoga predsjedanja Kolinda Grabar-Kitarović je izjavila kako je među njima poticanje ukupne suradnje u jugoistočnoj Europi.

"Jedan od stupova našega plana je međusobna suradnja i potpora u europskim integracijama utemeljena na načelu individualnog pristupa", izjavila je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima.

Prema planu s kojim je u Solunu upoznala kolege iz devet zemalja regije, službeni Zagreb će se zauzimati za jačanje glasa toga dijela Starog kontinenta, u institucijama EU-a.

Predviđeno je i institucionalno jačanje SEECP-a, koji bi, rekla je hrvatska ministrica, trebao preuzeti neke funkcije druge slične organizacije Pakta o stabilnosti.

Šefovi diplomacija članica SEECP-a prihvatili su zahtjev Moldavije za punopravnim članstvom u toj asocijaciji osnovanoj 1996. godine i dogovorili zajedničkoga časnika za vezu pri europskim institucijama u Bruxellesu.

Ministarski sastanak prethodio je summitu SEECP-a na kojem će u četvrtak 4. svibnja, sudjelovati šefovi država ili vlada Albanije, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunjske, Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Grčke.

Očekuje se da će na svom 9. sastanku na vrhu, visoki dužnosnici usvojiti zajedničku deklaraciju u kojoj će ponovno istaknuti predanost europskim integracijama i međusobnoj suradnji, koje bi trebale pridonijeti uspostavi mira i napretka na jugoistoku Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙