FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska sljedećeg tjedna preuzima predsjedanje SEECP-om

ZAGREB, 29. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska će sljedećeg tjednapreuzeti predsjedanje Procesom suradnje zemalja jugoistočne Europe(SEECP), regionalnom organizacijom usmjerenom na jačanje odnosa izmeđubalkanskih zemalja.
ZAGREB, 29. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska će sljedećeg tjedna preuzeti predsjedanje Procesom suradnje zemalja jugoistočne Europe (SEECP), regionalnom organizacijom usmjerenom na jačanje odnosa između balkanskih zemalja.

Službeni će Zagreb na summitu SEECP-a u Solunu 3. i 4. svibnja preuzeti jednogodišnje predsjedanje od Grčke koja je protekle dvije godine bila na čelu asocijacije devet zemalja - Albanije, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunjske, Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Grčke.

Hrvatsku Vladu na sastanku u tom grčkom gradu na obali Egejskog mora predstavljat će premijer Ivo Sanader i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Uoči sastanka premijera 4. svibnja, šefovi diplomacija razgovarat će dan ranije o stanju u regiji, osobito na Kosovu, institucionalnom jačanju SEECP-a, razvoju regionalne infrastrukture i poticanju dijaloga među zemljama članicama kao sredstva za ubrzavanje njihova puta u europske integracije.

"RH će u svibnju preuzeti jednogodišnje predsjedanje SEECP-om. Imamo vrlo ambiciozan plan, vjerujemo da je konačno došlo vrijeme da naši susjedi imaju vrlo jasnu perspektivu članstva u EU-u", rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader početkom travnja na sastanku Foruma Crans Montana u Zagrebu.

Govoreći o zamoru i strahovanju nekih članica EU-a od proširenja, Sanader je tada rekao da su se sudionici Foruma složili kako unatoč tom zamoru, raspravama o apsorpcijskim mogućnostima i granicama Europske unije "ovaj dio Europe ne bi smio i ne može biti zaboravljen".

Osnovan 1996. godine na inicijativu Grčke i Bugarske, SEECP je jedna od regionalnih inicijativa zemalja jugoistočne Europe koje u različitim sastavima surađuju i kroz Pakt o stabilnosti, Inicijativu za suradnju u jugoistočnoj Europi (SECI), Jadransko-jonsku inicijativu i Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Temeljnim dokumentom SEECP-a, Poveljom o dobrosusjedskim odnosima, sigurnosti, stabilnosti i suradnji u JI Europi, ta je organizacija utemeljena kao politički mehanizam za jačanje suradnje na području gospodarstva, zaštite okoliša, pravosuđa, promicanju ljudskih prava, borbe protiv nezakonitih aktivnosti i drugim sektorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙