FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solun: Sastanak ministara SEECP-A

Solun: Sastanak ministara SEECP-ASOLUN, 3. svibnja 2006. (Hina) - Ministri vanjskih poslova devetzemalja jugoistočne Europe sastali su se u Solunu u srijedu, dan uočisummita na kojem će Hrvatska preuzeti predsjedanje Procesom suradnjezemalja jugoistočne Europe (SEECP).
SOLUN, 3. svibnja 2006. (Hina) - Ministri vanjskih poslova devet zemalja jugoistočne Europe sastali su se u Solunu u srijedu, dan uoči summita na kojem će Hrvatska preuzeti predsjedanje Procesom suradnje zemalja jugoistočne Europe (SEECP).

Hrvatski premijer Ivo Sanader preuzet će 4. svibnja jednogodišnje predsjedanje od Grčke, koja je protekle dvije godine bila na čelu asocijacije devet zemalja - Albanije, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunjske, Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Grčke.

Uoči summita u četvrtak, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović izjavila je na sastanku s kolegama iz tih zemalja, kako SEECP nije zamjena nego "oruđe" za punu integraciju jugoistočne Europe u Europsku uniju.

"SEECP treba prvenstveno promatrati kako instrument za ostvarivanje smjera zacrtanoga u Solunskoj agendi", rekla je Grabar Kitarović, aludirajući na dokument usvojen na eurobalkanskom summitu 2003. kojim je zacrtana europska perspektiva zemalja zapadnog Balkana.

Šefica hrvatske diplomacije zauzela se za bolju suradnju zemalja članica u procesu pristupanja EU-u, uvažavajući njihova individualna dostignuća.

Po njezinim riječima u nekim je područjima već postignuta zavidna razina suradnje, kao što je sektor energetike, zaštite okoliša, infrastrukture, transporta i telekomunikacija, kulture i turizma.

Upravo prometno povezivanje balkanskih zemalja dobit će na summitu sasvim konkretan poticaj najavljenim potpisivanjem Memoranduma o uspostavi željezničke mreže visokih performansi u jugoistočnoj Europi.

Također se očekuje da će na 9. sastanku na vrhu od osnutka SEECP-a šefovi država i vlada u četvrtak usvojiti zajedničku deklaraciju u kojoj će ponovno istaknuti predanost europskim integracijama i međusobnoj suradnji, koje bi trebale pridonijeti uspostavi mira i napretka u tom dijelu Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙