FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 29. travnja 2006. (Hina) - Izbor vijesti iz svijata
ZAGREB, 29. travnja 2006. (Hina) - Izbor vijesti iz svijata

ISLAMABAD - Pakistan je u subotu uspješno testirao poboljšanu verziju balističkog projektila zemlja-zemlja, sposobnog prenijeti nuklearnu bojevu glavu 2,000 kilometara, objavio je glasnogovornik pakistanske vojske. Radi se o dvostupanjskom projektilu zemlja-zemlja, koji naoružan nuklearnom ili konvencionalnom bojevom glavom ima domet oko 2,000 kilometara s visokom preciznošću. Testiranju na tajnoj lokaciji nazočio je i pakistanski premijer Shaukat Aziz. Pakistan želi održati ravnotežu vojne snage i moći s Indijom, svojim nuklearnim rivalom i susjedom.

ZAGREB - Hrvatska će sljedećeg tjedna preuzeti predsjedanje Procesom suradnje zemalja jugoistočne Europe (SEECP), regionalnom organizacijom usmjerenom na jačanje odnosa između balkanskih zemalja. Službeni će Zagreb na summitu SEECP-a u Solunu 3. i 4. svibnja preuzeti jednogodišnje predsjedanje od Grčke koja je protekle dvije godine bila na čelu asocijacije devet zemalja - Albanije, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunjske, Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Grčke. Uoči sastanka premijera 4. svibnja, šefovi diplomacija razgovarat će dan ranije o stanju u regiji, osobito na Kosovu, institucionalnom jačanju SEECP-a, razvoju regionalne infrastrukture i poticanju dijaloga među zemljama članicama kao sredstva za ubrzavanje njihova puta u europske integracije.

SKOPLJE - Više od 41 posto građana Makedonije ne vjeruje ni jednom političaru, a 52 posto ne zna hoće li se uopće odazvati na izbore i za koga će glasovati, objavio je makedonski Institut za demokraciju. Među onima koji su sigurni u svoj izbor, 29 posto se izjasnilo da će glasovati za oporbeni VMRO-DPMNE, a za vladajući Socijaldemokratski savez 20 posto. Demokratsku uniju za integraciju Albanaca podupire 16 posto anketiranih, a Demokratsku partiju Albanaca deset posto. Od ostalih makedonskih stranaka najveći rejting, devet posto, ima novoosnovana Nova socijaldemokratska partija koja se odvojila od vladajućega Socijaldemokratskog saveza. Parlamentarni izbori u Makedoniji bit će održani 5. srpnja ove godine.

MEXICO CITY - Posjedovanje marihuane, kokaina, pa čak i heroina, uskoro više neće biti zločin ako je riječ o malim količinama za osobnu upotrebu, prema novom zakonu koji je ovog tjedna prihvatio meksički Kongres. Zakon predviđa i druge mjere koje će policiji omogućiti da se usredotoči na borbu protiv velikih raspačivača droge. Očekuje se da će meksički predsjednik Vicente Fox staviti svoj potpis na taj zakon koji su već kritizirale Sjedinjene Države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙