FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Puljić: SAD ne može ignorirati nestanak Hrvata katolika u BiH

WASHINGTON, 3. svibnja 2006. (Hina) - Nadbiskup vrhbosanski kardinalVinko Puljić rekao je u utorak da Sjedinjene Države ne mogu ignoriratinestajanje Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini.
WASHINGTON, 3. svibnja 2006. (Hina) - Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao je u utorak da Sjedinjene Države ne mogu ignorirati nestajanje Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini.

Piljić, koji boravi u Washingtonu, najavio je da će u SAD-u zagovarati takve ustavne promjene u BiH koje će osigurati ravnopravnost Hrvata.

Puljić će u Washingtonu s američkim kongresnicima te dužnosnicima u State Departmentu i Vijeću nacionalne sigurnosti Bijele kuće razgovarati o statutu Hrvata u BiH i nedavno propalim reformama ustava u toj zemlji.

"Moramo Americi jasno reći: ne možete ignorirati nestanak katolika u Bosni i Hercegovini", rekao je Puljić hrvatskim novinarima nakon što je govorio u Američkom institutu za mir (USIP).

Puljić je rekao da se broj Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini nakon rata skoro prepolovio i pao s 820.000 na 460.000.

Zastupnički dom Parlamenta BiH prošlog tjedna je odbacio prijedlog ustavnih amandmana koji su trebali osigurati jačanje središnjih vlasti istodobno čuvajući podjelu zemlje na Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Katolička crkva u BiH bila je protiv reformi smatrajući da će učvrstiti neravnopravan položaj Hrvata i voditi njihovu nestajanju. Hrvati su najmalobrojniji narod u BiH i mnogi smatraju da ne mogu osigurati ravnopravnost u RS-u gdje vladaju većinski Srbi i u Federaciji BiH gdje prevlast imaju brojčano jači Bošnjaci.

Sjedinjene Države su stajale iza neuspjelih ustavnih promjena u BiH i vršile snažan pritisak na sve strane da ih usvoje.

Puljić smatra da SAD treba izmijeniti stav prema reformi ustava.

"Američka politika mora ozbiljno promijeniti pristup i uvažavati slabije, a ne samo jače", rekao je kardinal, dodavši kako SAD treba pri izgradnji novog ustava u BiH više poštivati ljudska prava i prava svakog naroda.

Puljić je kazao kako će američkim političarima reći da Katolička crkva u BiH nije protiv novoga ustava već je za takav koji će osigurati "stabilnu ravnopravnost" na prostorima BiH.

"Naša glavna kritika nije bila protiv ustava nego protiv načela kojima bi se zacementirala podjela Bosne i Hercegovine, na kojima bi se oduzela jednakopravnost Hrvatima u Bosni i Hercegovini", rekao je i dodao da takav stav podržava i Vatikan.

Biskupi Katoličke crkve u BiH se zalažu za ukidanje sadašnja dva entiteta smatrajući da takva podjela ozakonjuje ratne stečevine i vodi daljem padu broja Hrvata. Oni predlažu trostupanjsku vlast u BiH u kojoj bi uz državnu i općinsku razinu, zemlja bila podijeljena na četiri multietničke regije, Banjalučku, Tuzlansku, Sarajevsku i Mostarsku u kojima većinski narod ne bi mogao preglasati manjinske jer bi imali minimum 30 posto vlasti, a maksimalno 40 posto.

Puljić je govoreći u USIP-u upozorio na opasnost pokušaja nametanja radikalnog islama muslimanima u BiH koji dolazi iz drugih islamskih zemalja. On je rekao kako su radikalne verzije islama poput vahabizma protivne tradicionalnoj kulturi bosanskohercegovačkih muslimana i da donose probleme jer su "huškačke" i isključive prema drugim vjerama.

"Bilo bi vrlo opasno da se nastavi taj proces radikalizacije u BiH", rekao je kardinal Puljić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙